Petak, 15 Veljača 2019 09:20

Opus akademskog slikara Davora Žilića po drugi puta u Požegi

Ocijeni sadržaj
(4 glasova)

LIČKO ZAVIČAJNO DRUŠTVO „VILA VELEBITA“ POŽEGA ORGANIZIRALO NOVU IZLOŽBU SLIKA - 

POŽEGA – Po drugi puta požeška kulturna publika imala je priliku vidjeti, zahvaljujući Ličkom zavičajnom društvu „Vila Velebita“ Požega, opus slika romantičnog realizma akademskog slikara Davora Žilića. Izložba je postavljena u velikoj izložbenoj dvorani Gradskog muzeja Požega, a trajat će do 28. veljače. Prvi puta Požega je ugostila Žilića 2003. godine, te sada 2019. godine, s novim djelima.
Davor Žilić, rođeni Petrinjac, diplomirao je na ALU u Zagrebu 1997. godine u klasi prof. Josipa Vasilija Jordana. Svoje radove do sada je prikazao na 55 samostalnih izložbi i više skupnih izložbi po cijeloj Hrvatskoj, ali i Londonu, New Yorku, Ohiu, Frankfurtu. Njegove slike nalaze se diljem svijeta u privatnim zbirkama i umjetničkim galerijama, a slike izložene u Požegi su iz njegovog fundusa i posuđene iz privatnih zbirki. Slikara je predstavio prof. dr. sc. Josip Fajdić, koji je glavni krivac za veoma široku kulturnu scenu koja je predstavljena Požežanima i donosi pred njih mnoga poznata imena slikarstva, književnosti, publicistike, baštine i narodnog stvaralaštva.
Uvod u izložbu donio je kantautor Nenad Vlašić otpjevavši svojih nekoliko pjesama uz pratnju gitare. Slikara Davora Žilića predstavila je muzejska savjetnica prof. Lidija Ivančević Španiček, autorica predgovora u katalogu koji je izdan povodom izložbe. - Romantični realizam. Dvije riječi koje spajaju dvije ljudske biti, duhovnost i materijalno. Jedno i drugo Davora Žilića, akademskog slikara, ispunjavaju kao potpunog čovjeka. Os koja ovog umjetnika čvrsto drži dosljednim u slikarstvu je fenomen svjetla u materiji boje.
Njegovo kretanje na slikarskom polju kreće se od točke hiperrealizma do katkada potpuno raspršene točke romantičnog realizma. On slika osjećajem materijalnog i materijom osjećaja. Svjetlost i boja produbljuju atmosferu, a oko i ruka ih pretvara u drugu osjetilnu, predočenu stvarnost. Ulje na platnu. Stabilna stvarna podloga platna kojom boja plovi nošena kistom, potpomognuta rukom. Razgovor slikarevog osjeta i oka dodiruje stvarnost. Uzajamno pretakanje, ispitivanje, razlaganje u atmosferi fluida boje. Pitamo se gledajući njegova djela, da li je to stvarnost ili se slikaru samo to pričinjava? Ono što je sigurno, slikar nam viđeno slikom predočuje.
Kucanje na vrata ustrajnim slikarskim radom u maniri romantičnog realizma i hiperrealizma se isplatilo i konačno dobilo svoje zasluženo mjesto. Vrata su se širom otvorila. Mašta slikara Davora Žilića stopljena je s umijećem, izvanrednom vještinom slikanja, oživjela je trenutak, vrijeme, mjesto, atmosferu, nešto što nije zaustavljivo u toj našoj neprestanoj mijeni.
Slikar u tišini zaranja bojom u svijet oko sebe i divi se svjetlu i njegovim raskošnim mogućnostima. On je shvatio što traži i gdje to traži. Jutarnje svjetlo, svjetlo mora na marinama, svjetlo blještavog snijega, svjetlo u žitu polja, svjetlo u blještavilu jutarnjeg ili popodnevnog morskog plavetnila, maglovite livade, svjetlo orošene jabuke, svjetlo djevojačke kože ili svjetlo ubranih pupoljaka ruža u ateljeu. Koliko svjetla i svako je drugačije. To su samo neke nijanse jednoga svjetala čije odraze slikar neprestano upoznaje u prirodi kroz boju i ide prema njemu, svom konačnom cilju u kojoj je sadržan smisao svakoga života.“
Slikara je pozdravio i izložbu otvorio zamjenik gradonačelnika Požege, Ferdinand Troha: - Pred nama je da uživamo u ovoj ljepoti koju nam je podario slikar u ovo Valentinovsko večer. Grad Požega izražava zahvalnost što ste nam dali još jednu izložbu koju će požeška javnost svakako vidjeti ovih dana.