Subota, 02 Veljača 2019 10:01

„Inovacije i digitalna budućnost“ donijele video prijenos Požega – Pakrac i 3 D printanje

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

14. NOĆ MUZEJA 2019. U GRADSKOM MUZEJU POŽEGA - 

POŽEGA – Gradski muzej Požega sudjelovao je po 14. puta u ovogodišnjoj Noći muzeja 2019. s bogatim programom. Ove godine Noć muzeja održavala se 01. veljače, a program u požeškom muzeju na temu „Inovacije i digitalna budućnost“ trajao je od 18 sati, pa sve do 1 sat iza ponoći. Sve je započelo s radionicom za djecu i razgledavanjem gostujuće izložbe Etnografskog muzeja iz Zagreba „O životinjama i ljudima“. Radionica pod nazivom „Osjeti, vidi i doživi umjetnost“ pod vodstvom Sanje Mišić i Monike Kostić, učenica likovne kulture omogućila je onim nešto mlađim da se okušaju u radu s kolažom i bojama u izradi slika s motivima izložbe.

Od 19,30 imali smo prvi puta jednu točku suradnje nazvanu „Muzej u muzeju“ koja je osmišljena zajedno s Muzejom grada Pakraca. Dobili smo izravnu vezu dva muzeja, vidjeli smo što se događa u pakračkom muzeju, a oni što se dešava u požeškom muzeju. Bogate glazbene programe pripremljene u suradnji Glazbenim školama Požega i Pakrac vidjeli smo također oba u razmjeni preko velikih LED televizora na nekoliko mjesta u muzeju. Ravnateljice muzeja Mirela Pavičić Hein i Jelena Hihlik razmijenile su čestitke, požeškom muzeju za 95. godišnjicu i pakračkom muzeju za 10. godišnjicu, a čestitke i pozdrave izmijenili su i požeški gradonačelnik Darko Puljašić s pakračkom gradonačelnicom Anamarijom Blažević.

Od 22 sata na programu je bila prezentacija aplikacije eMuzej koja je zamišljena tako da se korisnik kroz interaktivnu priču o Gradskom muzeju Požega, kroz edukativni sadržaj upozna s dugogodišnjim djelovanjem Gradskog muzeja i da se kod korisnika probudi interes za kulturnu baštinu te postane redovni posjetitelj muzeja. Ovo je projekt u suvremenom trendu muzeoloških kretanja s nakanom pojavljivanje na najneobičnijim mjestima u gradu, nudeći zabavno, interaktivno, a prije svega edukativno prikazivanje digitalizirane kulturne baštine Požege, Požeštine i samog muzeja. U sklopu programa održana je demonstracija 3D printanja.

Od 22,30 sati na programu je bio Kviz znanja koji je organizirala Udruga Kvizoljubci Zlatne doline na temu poznavanja materije iz muzeja i muzejske djelatnosti.

(AGM Kruna)