Utorak, 29 Siječanj 2019 11:12

Na temu „Inovacije i digitalna budućnost“ program sve do 1 sat iza ponoći

Ocijeni sadržaj
(4 glasova)

NAJAVLJENA NOĆ MUZEJA 2019. U GRADSKOM MUZEJU POŽEGA 01. VELJAČE -

POŽEGA – Kao i dosadašnjih 13 godina Gradski muzej Požega sudjeluje u ovogodišnjim, po 14. puta, Noći muzeja '19. s bogatim programom. Ove godine uz mali pomak Noć muzeja održat će se 01. veljače, a program u požeškom muzeju na temu „Inovacije i digitalna budućnost“ trajat će od 18 sati, pa sve do 1 sat iza ponoći.

- Ovogodišnji program osmišljen je zajedno s Muzejom grada Pakraca, Glazbenim školama Požega i Pakrac i Udrugom kvizoljubci Zlatne doline. Gostovat će i izložba Etnografskog Muzeja u zagrebu, O životinjama i ljudima. program je napravljen tako da svatko nađe nešto što ga zanima. Za najmlađe pripremljena je radionica „Osjeti, vidi i doživi umjetnost“, kroz igraonicu za djecu i radionicu kolaža u sklopu izložbe „O životinjama i ljudima“. Uključivat ćemo se uživo u program Muzeja grada Pakraca, a predviđen je i koncert učenika Glazbene škole Požega. Od 22 sata predviđena je Prezentacija aplikacije eMuzej koja je zamišljena tako da se korisnik kroz interaktivnu priču o Gradskom muzeju Požega, kroz edukativni sadržaj upozna s dugogodišnjim djelovanjem Gradskog muzeja i da se kod korisnika probudi interes za kulturnu baštinu te postane redovni posjetitelj muzeja. Ove godine Muzej obilježava 95. godinu postojanja – najavila je ravnateljica muzeja Mirela Pavličić Hein te pozvala građane Požege da posjete program i od 22,30 minuta Kviz znanja koji će organizirati Udruga Kvizoljubci Zlatne doline na temu poznavanja materije iz muzeja i muzejske djelatnosti.

U Noći muzeja posjetitelji će moći podrobnije obići i izložbu „O životinjama i ljudima“ koja je još otvorena do 23. veljače. Saznati kako se čovjek odnosio prema životinjama kroz povijest, koje su to prve pripitomljene životinje, kakve životinje je po karakteru čovjek birao za pripitomljavanje, koja se jedina životinja sama pripitomila i zašto, koju su životinju Grci smatrali najsličnijom čovjeku, od kada postoji pojam kućni ljubimac kakav mi danas poznajemo, te niz drugih pitanja i odgovora na pitanja koja su uvijek intrigirala čovjeka. – Dio izložbe posvećen je animalizmu u umjetnosti i religiji. Zašto su i koje životinje ljudi crtali kroz povijest, koje životinje su se vezle na bračnim prekrivačima, koje su od njih bile zaštita od uroka, a koje su prizivale plodnost. To i ostalo otkrivat će i djeca na radionici te pokušati iz svog kuta gledanja u kombiniranim likovnim tehnikama to isto prikazati – najavila je muzejska kustosica Ljiljana Marić te pozvala i škole koje to još nisu, da dovedu učenike na ovu izuzetno zanimljivu i poučnu izložbu.

Nakon uspješnog predstavljanja na Hrvatskom festivalu multimedijskih i web projekata Multi lab 07. prošle godine, Požežanima će ponovno biti predstavljen projekt e Muzej požeškog muzeja, jer je ovogodišnja tema Noći muzeja upravo inovacije i digitalna budućnost. – Ovaj naš projekt je u suvremenom trendu muzeoloških kretanja. Nakana je pojavljivanje na najneobičnijim mjestima u gradu, nudeći zabavno, interaktivno, a prije svega edukativno prikazivanje digitalizirane kulturne baštine Požege, Požeštine i samog muzeja – istakla je muzejska kustosica Maja Žebčević Matić, najavljujući program od 22 sata.