Ponedjeljak, 28 Siječanj 2019 08:38

Jedinstveni sonetni ružarij Marija Rozića "Kroz trnje i cvijeće"

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

MATICA HRVATSKA OGRANAK POŽEGA PREDSTAVILA NOVU ZBIRKU PJESAMA  -

POŽEGA - Ogranak Matice hrvatske Požega izdao je prvu zbirku poezije Marija Rozića pod nazivom "Kroz trnje i cvijeće" koja je svoje prvo predstavljanje imala u Biskupskom domu u Požegi.

Sonetni ružarij predstavili su profesori hrvatskog jezika Anita Katić i Miroslav Paulić te fra Mijo Hrman, voditelj formacije Franjevačkog svjetovnog reda Župe Duha Svetoga u Požegi kojem pripada i Mario Rozić. On je progovorio o molitvi krunice jer su upravo otajstva krunice tema Rozićevog sonetnog ružarija. Prof. Paulić predstavio je biografske podatke Rozića koji se rodio u Novom Sadu 1975. godine, a u vrijeme Domovinskog rata s obitelji se morao preseliti u Požegu. U mladenačkim danima doživljava poseban duhovni rast, rezultat čega su i stihovi objavljeni u njegovoj prvi knjizi koja je dosta dugo čekala na objavu.autor zbirke Mario Rizić

 - Umjesto u sonetni vijenac, koji se sastoji od petnaest soneta od kojih se posljednji naziva i majstorskim  jer objedinjuje prve stihove svih prethodnih soneta, ovdje su soneti povezani u ružarij - dvadeset soneta koji prate strukturu najraširenije molitve katoličkih vjernika i još jedan uvodni, čija je uloga zamijeniti molitve koje se mole na prva tri zrnca krunice. Sonete karakterizira duboka proživljenost motiva i tema o kojima pjesnik piše - istaknula je prof. Anita Katić.

Na početku predstavljanja, koje je svojom pjesmom uveličao dio zbora mladih iz požeške franjevačke župe pod vodstvom prof. Marije Bošnjak, sve je pozdravila  Ljiljana Marić, predsjednica požeškog ogranka Matice hrvatske. Zahvalila je svima koji su omogućili izlazak ove knjižnice, napose samom autoru, zatim urednici knjige Aniti Katić, lektorici Marijani Ćorluka, autorici fotografija Mariji Mrkojević te autoru uvodnika Miroslavu Pauliću.