Ispiši ovu stranicu
Ponedjeljak, 14 Siječanj 2019 14:28

„Šokačko kolo“ dobilo status nematerijalnog kulturnog dobra RH

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

Na osnovu prije nekoliko godina podnesene inicijative da se „šokačko kolo“ proglasi nematerijalnim kulturnim dobrom koju su pokrenuli Zajednica kulturno-umjetničkih djelatnosti Vukovarsko-srijemske županije, Savez KUD-ova Đakovštine i Folklorni ansambl Brod, Ministarstvo kulture RH, Uprava za zaštitu kulturne baštine donijelo je pozitivno rješenje.

„Šokačko kolo“ tradicijski je ples koji se izvodi uz pjesmu i instrumentalnu pratnju, a vještina njegovog izvođenja i danas se prenosi usmenom predajom. U prošlosti se izvodilo uz tradicijske instrumente poput gajdi ili tambure samice, a nazivali su ga taraban, drmeš ili samo kolo. Ponegdje je izjednačen i sa bećarcem koji svojim stihovima prati aktualna društvena zbivanja i sve to prikaže na humorističan ili satiričan način. Tijekom 20. stoljeća razvila se praksa izvođenja uz pratnju tamburaškog sastava. Kao društveno događanje „šokačko kolo“ je do sredine 20. stoljeća bilo važno za život zajednice, okupljalo se za seoske svečanosti te o pokladama, a neizostavni dio bilo je upravo plesanje šokačkog kola. Naziv „šokačko kolo“ uvriježio se tijekom 20. stoljeća, te je i danas na terenu poznat pojam među Hrvatima Šokcima.

šokačkokolo„Šokačko kolo“ izvodi se na području Slavonije, Baranje i Srijema, ali i na širem području gdje žive Hrvati Šokci. Pojam „šokačko kolo upisan je sada u Registar kulturnih dobara RH na Listi zaštićenih Kulturnih dobara krajem 2018. godine, a nositelji prava koji su pokrenuli inicijativu za registraciju bit će dužni provoditi razne edukacije i radionice kako bi se sačuvao pojam i samo kolo.