Subota, 22 Prosinac 2018 11:54

„Preveliku radost navišćujem vama“

Ocijeni sadržaj
(4 glasova)

U ORGANIZACIJI GKUD-A POŽEGA ODRŽAN BOŽIĆNI KONCERT - 

POŽEGA - Preveliku radost “navistilo” je Gradsko kulturno-umjetničko društvo Požega sa svojim gostima na održanom božićnom koncertu u Glazbenoj školi Požega koji je kao takav organiziran po prvi puta na oduševljenje brojne publike.

Uz članice i članove dječje i odrasle skupine GKUD-a Požega na prekrasnom koncertu su nastupili i njihovi gosti, KUD “Krešimir Šimić” iz Podcrkavlja, KUD “Luka Ilić Oriovčanin” iz Oriovca, KUD “Ogranak seljačke sloge” iz Posavskih Brega te KUD “Berda” iz Brestovca.

Na koncertu su se mogle čuti brojne pjesme i izvedbe u duhu Božića koje su se nekada pjevale, a za tu prigodu se note i tekstovi iz bakinih škrinja izvadile te naučili kako iz slavonskih krajeva tako i drugih dijelova Hrvatske.

Pjesmom su na početku koncerta, domaćini, članovi požeškog KUD-a prošetali do Murtera i otpjevali “Preveliku radost navišćujem vama” i to baš na onaj način kako se to pjeva na najvećem i kopnu najbližem otoku na šibenskom području koji je odvojen od kopna uskim Murterskim kanalom. Prošetali su pjesmom i požeški KUD-ovci iz Dalmacije i do Bačke u Vojvodini te se vratili do susjedne Baranje otpjevavši splet baranjskih pjesama i kola.

Kako se pjevaju Božićne pjesme u brodskom kraju, Podcrkavlju dočarali su muški glasovi, odnosno muška skupina tamošnjeg KUD-a. Dječja skupina GKUD-a Požega također se predstavila s pjevanjem i dječjim igrama za koju se može reći da je jamac opstanka običaja koji će članovi svojim radom biti vjerni čuvari tradicije koju su počeli njegovati izmalena.

Nastupile su i članice KUD-a “Ogranak seljačke sloge” iz Posavskih Brega i kroz svoje napjeve dočarale kako se u tim krajevima slavi Božić. Uz primjeren blagdanskim danima bećarac pjesmom su se predstavili i momci iz Oriovca, članovi tamošnjeg KUD-a.

Pjesme su svojim napjevima izveli i članovi KUD-a "Berda" iz Brestovca koji su također svojom izvedbom oduševili publiku.

Nizali su isti izvođači i KUD-ovci još razne pjesme i izvodili skladbe i plesove u gotovo dvosatnom programu koje je publika nagrađivala gromoglasnim pljeskom.