Subota, 01 Prosinac 2018 10:14

Dinko Zima „Požeške spomen ploče“

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

GALERIJA CIRAKI UGOSTILA IZLOŽBU FOTOGRAFIJA UZ DAN ŠKOLE ANTUNA KANIŽLIĆA - 

POŽEGA - Obilježavajući svoj Dan škole požeška Osnovna škola Antuna Kanižlića upriličila je i jednu izložbu koja je otvorena u Galeriji Ciraki. Autor izložbe fotografija je dr. sc. Dinko Zima, a tema su „Požeške spomen ploče“.

- Ovdje je zabilježeno 18 spomen ploča, ali grad Požega im,a spomen ploča puno više. I trebalo bi biti još više jer ima Požežana koji su zaslužili dobiti svoje spomen ploče. Mislim da bi to mogao i trebao biti i turistički sadržaj koji bi Požega mogla ponuditi kao što to imaju veći gradovi. Ovom izložbom sam želio potaknuti Požežane, a posebno učenike da obrate pažnju na svoj grad te da cijene osobe koje su im sugrađani – istakao je autor izložbe Dinko Zima na otvorenju koji kaže da ima ploča koje su svi vidjeli, ali i onih koje rijetko Požežani zamjećuju, prolaze svakodnevno, no ne zamjećuju ih. Upravo ova izložba ih je istakla kao što su Antun Schwartz, Vjekoslav Babukić i dr.

Uz fotografije spomen ploča, autor je stavio i kratku bilješku o znamenitim ljudima kojima je spomen ploča posvećena. – Obzirom da sam uvijek uz biologiju, najviše volio povijest, zaokupila me ideja koja je sada djelomično realizirana. Jednom prilikom sam imao goste koji su željeli razgledati Požegu i naučiti malo više detalja o gradu te sam shvatio da bi svatko od građana Požege trebao imati barem nešto znanja o ljudima koji su tu živjeli, boravili, stvarali. Od tada stvaramo obiteljsku biblioteku koja sad broji preko 1.500 naslova, a ideja o fotografiranju spomen ploča rodila se tijekom čitanja povijesnih knjiga, gdje sam našao podatak da je Požega grad koji ima najviše spomen ploča na broj stanovnika. To ne čudi jer je doista kroz povijest dala jako puno bitnih ljudi koji su često puta više cijenjeni u drugim sredinama – rekao je autor Dinko Zima.