Petak, 19 Listopad 2012 11:27

Naseljen već 4.000 godina prije Krista

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

INTENZIVNA ARHEOLOŠKA ISTRAŽIVANJA LIPIČKOG KRAJA -

LIPIK - Prvi puta na lipičkom području obavljaju se intenzivna arheološka istraživanja a da bi uopće započela treba zahvaliti budućem magistralnom plinovodu Dobrovac-Kutina. Naime, kada su 2009. godine obavljeni uobičajeni arheološki terenski pregledi trase pronađeni su dijelovi različitih starih predmeta. - Gdje god smo zakopali, nešto smo našli pa je odmah bilo jasno kako je riječ o bogatom arheološkom nalazištu – rekla je arheologinja Helena Nodilo. Tvrtka Plinacro naručila je potom detaljna arheološka istraživanja koja od sredine kolovoza obavlja specijalizirana tvrtka Geo-arheo iz Zagreba. Do sada su pregledana područja oko Dobrovca i Kukunjevca.

- Lokacija Brdo u Kukunjevcu pokazala se kao vrlo bogato arheološko nalazište a objekti koje smo pronašli datiraju iz četvrtog tisućljeća prije Krista. Riječ je o Korenovskoj kulturi koja se rasprostire upravo u zapadnoj Slavoniji ali i na Banovini, Lici i Kordunu te u sjeverozapadnoj Hrvatskoj. Na ovoj lokaciji je do sada najveća otkrivena zemunica dužine 12 i dubine 3 metra gdje smo pronašli i ulomke keramičkih posuda, žrvnjeva za mljevenje pšenice, glačanih kamenih sjekira i slično – kazala je Anita Ivanković.

Arheološka istraživanja su se ovih dana preselila u Poljanu a pregledana bi trebala biti cijela trasa plinovoda sve do Kutine. Kada će radovi završiti ovisit će o vremenskim prilikama. - Po završetku istraživanja pristupit ćemo pranju i proučavanju materijala tako da će se tek nakon toga moći govoriti o detaljima ovog arheološkog istraživanja. No, već sada je očito kako je u prahistoriji ovaj kraj bio gusto naseljen i u njemu je bujao život – zaključila je Helena Nodilo. Pronađeni predmeti tijekom ovog arheološkog istraživanja bit će privremeno pohranjeni u muzeju u Kutini.       (vm)