Četvrtak, 15 Studeni 2018 11:02

Pretisak djela Antuna Kanižlića „Sveta Rožalija“

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

MATICA HRVATSKA OGRANAK POŽEGA PREDSTAVLJA - 

POŽEGA - U organizaciji požeškog ogranka Matice hrvatske sinoć je u Dvorani bl. Alojzija Stepinca predstavljen pretisak knjige „Sveta Rožalija“ jednog od najistaknutijih pisaca prosvjetitelja u Slavoniji, Antuna Kanižlića. O knjizi su govorili dr. sc. Lahorka Plejić Poje, izvanredna profesorica na Filozofskom fakultetu u Zagrebu i mr. sc. Josip Krpeljević, generalni vikar Požeške biskupije.

- Kanižlić je napravio veliki iskorak za slavonsku književnost 18. stoljeća jer je to književnost koja se u to vrijeme tek rađa, za razliku od Dubrovnika koji je imao vrlo bogatu književnu produkciju već od kraja 15. stoljeća. Slavonija na hrvatskom jeziku nije imala ništa do 18. stoljeća, a kada se i počinje stvarati, to su knjige nabožnog, utilitarnog karaktera, odnosno moralno-poučne knjige kojima je primarna izvan književna funkcija. Kanižlić u svoje molitvenike i katekizme ubacuje nešto od religiozne lirike koja ima i jak estetski poticaj i potencijal i on tu zapravo može parirati dubrovačkim književnicima. Jednako tako čini iskorak i sa Svetom Rožalijom, što je neobično jer on nema tu infrastrukturu i živi u jednom okružju u kojemu je vrlo malo pismenih i kulturnog konteksta koji bi iznjedrio takvoga pjesnika, stoga je to jedna vrlo iznimna pojava - naglasila je prof. Plejić Poje.

Iz perspektive Kanižlića kao teologa govorio je Josip Krpeljević. - Radi se o izuzetno lijepom i bogatom djelu koje ima neke objektivne zapreke kod čitatelja, prvenstveno vremenske i jezične, ali i kulturološke. Stoga ću pokušati približiti Kanižlića jer raditi pretisak nekoga djela, a da ono bude samo u knjižnicama, da ga ljudi ne uzmu u ruke, mislim da onda nismo odradili posao do kraja. Velika je stvar i to je za svaku pohvalu da se krenulo u pretisak prvoga izdanja iz 1780., ali cilj bi trebao biti da se Kanižlića vrati u puk, jer on svoja djela nije pisao za akademske krugove, nego za široke slojeve naroda koje je trebalo opismeniti i oplemeniti nakon dugog perioda osmanske vladavine.

Događaj su upotpunili Trio rogova i Trio flauta učenika Glazbene škole Požega i profesorica Draženka Majić interpretirajući stihove Svete Rožalije. Predstavljanju pretiska knjige nazočio je i požeški gradonačelnik Darko Puljašić, a grad Požega je i financijski pomogao izlazak ovog vrijednog pretiska.