Ispiši ovu stranicu
Utorak, 13 Studeni 2018 09:55

Putopisac Davor Rostuhar predstavio posljednju knjigu Polarni san

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

POŽEGA - Pred prepunom čitaonicom Gradske knjižnice Požega svoju posljednju knjigu predstavio je poznati hrvatski putopisac Davor Rostuhar. Knjiga “Polarni san” nastala je nakon uspješno realizirane hrvatske ekspedicije na Južni pol kojom je Rostuhar postao 26. osoba na svijetu koja je uspjela sama, hodajući na skijama i bez ikakve pomoći, prijeći 1163 km od ruba Antarktika do Južnog Pola.

Rostuhar se za ekspediciju pripremao posljednje tri godine. Tijekom priprema posjetio je tradicionalne narode koji žive na krajnjem sjeveru planeta, Inuite na sjeveru Grenlanda, Nenete na sjeveru Sibira i Samije na sjeveru Skandinavije. Dva puta se pripremao u Norveškoj i učio od najboljih živućih polarnih istraživača.

- Nakon što sam jučer i danas promijenio po nekoliko kombinacija rukavica, maski za lice i skijaških naočala, danas sam pronašao jednu kombinaciju koja je funkcionirala većinu dana. Najveći je izazov dobro posložiti duplu masku za lice tako da ona ventilira dah, a ujedno ne pušta hladnoću do lica. Ako dah ne izlazi van, onda se naočale magle. Zvuči banalno, ali to je nešto s čime se bavim dobar dio vremena kad hodam. Hoće li se naočale magliti ili ne ovisi i o točnom kutu i jačini vjetra. Danas sam pronašao dobitnu kombinaciju i za lice i za ruke – barem za današnje vremenske uvjete! Postigao sam to da se osjećam vrlo komotno, a to je neizmjeran gušt. Kada znaš da su izvan tog tvog oklopa uvjeti takvi da bi ti se bilo koji dio tijela nepovratno smrznuo da ga ostaviš neotkrivenog svega nekoliko minuta, a ti se osjećaš komotno – to je to! Kada znaš da su izvan tvog oklopa uvjeti toliko negostoljubivi da se nijedno živo biće, pa ni najmanji mikroorganizam, nije uspjelo tu prilagoditi i preživljavati, a ti ne samo da preživljavaš, nego i hodaš prema cilju i osjećaš se odlično – to je to! – zabilježio je Rostuhar u svom ekspedicijskom dnevniku.

Ekspedicija je uspješno završena u siječnju ove godine, a kruna projekta je Rostuharova sedma knjiga ‘Polarni san’ i prvi dokumentarni film. Njegov sljedeći projekt je ‘Ljubav oko svijeta’ na koji se sprema sa svojom zaručnicom, a cilj im je istraživati ljubav kroz razne kulture. Rostuhar je osnivač Kluba za ekspedicionizam i kulturu koji se bavi organiziranjem ekspedicija u najzabačenije zakutke svijeta te prezentiranjem svjetskih kultura u Hrvatskoj.

Galerija slika