Srijeda, 24 Listopad 2018 11:32

Predstavljanje knjige Irene Ivetić u Zadru

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

ZADAR - Povodom Mjeseca hrvatske knjige u Gradskoj knjižnici Zadar gostovala je naša Požežanka, učiteljica i spisateljica Irena Ivetić. Predstavila je svoju knjigu priča za djecu „Mama, kupi mi konja!“ koju je prošle godine objavila zagrebačka „Alfa“ u svojoj biblioteci „Knjiga za mladež“. Knjiga sadrži dvadeset i sedam istinitih priča. - Ništa nisam trebala izmišljati, kaže autorica, samo sjesti i napisati. Neke priče govore o doživljajima iz djetinjstva mojih kćeri, neke o mome djetinjstvu, a neke o doživljajima iz razreda koje sam zapisivala tijekom svojih dvadeset i sedam godina rada. Ima i događaja koje su mi ispričale kolegice, prijateljice, susjede o svojoj djeci a ja sam ih pretvorila u priče – ističe.

„Mama, kupi mi konja!“ je četvrta knjiga ove autorice. Prvu knjigu „Recept za radost“ objavila je 2007. g. a knjigu „Zvuci mojih tišina“ 2008. g., obje u vlastitoj nakladi. Slikovnica „Naša Šima“ objavljena je 2015. g. kao školski projekt tadašnjeg 6. c razrednog odjela OŠ „Dobriša Cesarić“, u kojoj autorica radi dvadeset i dvije godine.IMG 1269

Ovom predstavljanju knjige nazočili su učenici 3. b razrednog odjela OŠ Šime Budinića iz Zadra sa svojom učiteljicom Dolores Nanić i drugi zaiteresirani ljubitelji pisane riječi. - Ja znam, draga djeco, da vi imate toliko toga što mi nismo imali kad smo bili djeca. I dobro je da je tako. Osim TV-a imate DVD-e, igrice, računala, mobitele... Ali nemojte svo svoje slobodno vrijeme provoditi sjedeći pred tim ekranima! Družite se, što više se igrajte vani, bavite se sportom i čitajte! Priče i knjige nezamjenjive su i vječne, one postoje tisućama godina i postojat će i dalje, bez obzira na sve što nova vremena donose. Uvijek će biti djece i odraslih koji vole i čitaju knjige, budite i vi među njima! Čitajte, tako ćete puno naučiti, obogatiti svoj rječnik, razvijati maštu. Čitajte, ne samo lektiru nego i druge knjige, ono što vam preporuče prijatelji, roditelji, starija braća i sestre, knjižničari, učitelji. Ne kaže se uzalud da je knjiga najbolji čovjekov prijatelj. Odvojite svakoga dana barem malo vremena za čitanje – rekla je Irena Ivetić.

Učiteljica i spisateljica još je naglasila koliko su važni strpljenje i upornost u onome što se radi. - Bez obzira je li to pisanje ili nešto drugo – sport, sviranje, ples, matematika – ako to doista volite, vježbajte, trenirajte, učite, budite marljivi, uporni i strpljivi, uspjeh će doći... - dodala je.

Učenici su bili vrlo pažljivi i aktivni. Svidjele su im se priče koje je autorica pročitala, postavljali su zanimljiva pitanja i ispričali neke svoje slične doživljaje. Vrijeme je brzo prošlo u ugodnom raspoloženju. Nakon zajedničkog fotografiranja rastali su se uz dogovor: do nove knjige, do novog susreta!

Tekst/foto: Kronika požeško-slavonska