Petak, 24 Kolovoz 2018 09:24

„Razotkrivanje“ koje nam otkriva čudesni svijet evolucije

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

OTVORENA IZLOŽBA HRVATSKOG PRIRODOSLOVNOG MUZEJA -

POŽEGA – Izložbena dvorana Gradskog muzeja u Požegi bila je domaćinom novoj izložba Hrvatskog prirodoslovnog muzeja iz Zagreba pod nazivom „Razotkrivanje – savršenstvo evolucije“, autora Nives Borčić, Petra Crnčana, Ive Mihoci i Ivana Razuma.

Na prostoru ispred Gradskog muzeja sve nazočne je pozdravila Mirela Pavličić Hein istaknuvši da je ova izložba druga u nizu koja nam stiže iz Hrvatskog prirodoslovnog muzeja što govori o izvrsnoj suradnji ove dvije ustanove, a koja bi se trebala nastaviti i u idućem razdoblju. Nazočnima se zatim obratila dr. sc. Tatjana Vlahović, ravnateljica HPM zahvalivši požeškom Muzeju što je prepoznao vrijednost njihovih izložbi te ih ugostio u svom prostoru.

O samoj izložbi na kojoj je oko 40- ak fotografija kukaca i minerala autorice Nives Borčić više je rekao jedan od njezinih autora Petar Crnčan. Kroz fotografije, rekao je Crnčan, željelo se predstaviti jednu od najznačajnijih zbirki Muzeja, a to je zbirka Reneea Mikšića koja sadrži preko 12 000 primjeraka iz 118 država svijeta. - Velika većina kukaca kojom se bavio odnosi se na kornjaše koji pripadaju potporodici zlatnih mara (cetoniinae). O njegovoj stručnosti govori i podatak da je imenovao i opisao čak 237 novih vrsta i nižih sistemskih kategorija. Njegova zbirka značajna je u svjetskim razmjerima jer među ostalim sadrži čak 120 primjeraka tipskog materijala, odnosno originalnih primjeraka na temelju kojih je neka vrsta prvi puta znanstveno opisana – objasnio je Crnčan.

Požeški dogradonačelnik Ferdinand Troha, otvarajući izložbu istaknuo kako se kroz nju još jedanput može doživjeti čudesan svijet prirode koju nam je podario sam Bog te kako očekuje da Požežani dođu uživati u toj ljepoti koja često nedokučiva našim očima, a sada je tako jasno vidljiva.

Na izložbi se pored fotografija koje su jedinstvene u svijetu jer su im motiv kukci koji se svojim bojama ili oblikom stapaju s mineralima, nalaze i neki od minerala i kukaca s fotografija.

U glazbenom dijelu programa nastupio je Luka Žiberna, četrnaestogodišnjak iz Jakšića kojeg šira javnost najviše pamti po nastupu u RTL-ovoj emisiji „Zvjezdice“, a koji će idući tjedna pjevati i na Aurea festu.

Izložba je otvorena do 14. rujna, a može se pogledati svaki dan od 10 do 12 sati, osim nedjeljom, te od 18 do 20 sati, a u vrijeme festivala i do 22, odnosno 23 sata.

Tekst: Kronika požeško-slavonska Foto: Gradski muzej Požega