Četvrtak, 04 Listopad 2012 20:06

Gostovali folkloraši iz Sombora

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

LIČKO ZAVIČAJNO DRUŠTVO VILA VELEBITA POŽEGA -

POŽEGA – Ličko zavičajno društvo Vila Velebita iz Požege gostovalo je prošle godine u Somboru u Srbiji kod tamošnjeg Hrvatskog kulturno umjetničkog društva „Vladimir Nazor“ gdje su izveli cjelovečernji koncert u povodu njihove 75. obljetnice postojanja i rada. Sada su članovi folklorne, pjevačke, literarne i dramske sekcije iz Sombora uzvratili posjetu i u Gradskom kazalištu pred punim gledalištem izveli cjelovečernji koncert. Društvo je predstavio Josip Fajdić, predsjednik LZD Vila Velebita, a koncertu je nazočio i požeški gradonačelnik Zdravko Ronko sa suradnicima.

HKUD Vladimir Nazor iz Sombora osnovan je prije 76 godina a danas u društvu djeluje 300 članova kroz deset sekcija i klubova. Društvo je nastupalo na niz smotri folklora u Hrvatskoj, od Đakovačkih vezova, Vinkovačkih jeseni, morskim destinacijama, ali i u Mađarskoj i BiH. Povodom 75. godišnjice društvo je kao jedina hrvatska udruga u Srbiji dobilo i povelju predsjednika RH prof. dr. sc. Ive Josipovića.

Oni su na koncertu izveli samo dio njihovog programa, od folklornih pjesama i plesova Bunjevačkih Hrvata do dramskih prikaza prožetih ruralnim humorom.