Srijeda, 03 Listopad 2012 20:07

Obrazovale i odgajale s najvišim standardima

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

IZLOŽENE FOTOGRAFIJE I DOKUMENTI O DJELOVANJU DRUŽBE SESTARA MILOSRDNICA SV. VINKA PAULSKOG U POŽEGI -

POŽEGA - Izložbom fotografija i dokumenata iz bogate arhivske i muzejske građe Požege, Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskog obilježila je stoljeće i pol svojega duhovnog, obrazovnog i karitativnog djelovanja na požeškim prostorima. Još davne 1862. godine na poziv tadašnje gradske vlasti otvorile su svoju prvu prosvjetno odgojnu ustanovu, a dvadesetak godina kasnije i konvikt. O svemu tomu svjedoče povijesni dokumenti, prvi put predstavljeni ovom izložbom široj javnosti.

P9161760- Ova je izložba samo jedan segment kojim želimo pridonijeti proslavi našega jubileja, ali i dati uvid u širinu djelovanja sestara kroz povijest ovoga grada. Izložba je ujedno i poticaj da se Požega i danas u tom smislu vrednuje i razvija - istaknula je s. Karolina Mićanović koja je sudjelovala u postavljanju izložbe. Mnoštvo je tu i fotografija iz arhive Družbe sestara milosrdnica na kojima su 'svjetlopisno' zabilježeni i tako trajno sačuvani detalji iz svakodnevice Niže građanske, a potom i Više građanske djevojačke škole, ženskoga konvikta, kao i Gospodarsko domaćinske škole otvorene na zamolbu tadašnjeg Ministarstva te dječjeg 'zabavišta'.

- Za mene je bilo neponovljivo iskustvo 'zaroniti' u tako silnu i bogatu dokumentarnu građu čuvanu pri našoj Družbi u Zagrebu koja svjedoči o bogatom djelovanju sestara milosrdnica u Požegi i to ne samo na obrazovno odgojnom, zdravstvenom već i karitativnom planu. To su stotine i stotine vrijednih dokumenata i fotografija - ističe s. Mirna Matić, posebno izdvajajući dokumente kojima se regulirala služba sestara milosrdnica u tadašnjoj požeškoj staroj bolnici kod kapelice sv. Filipa i Jakova, poslije ubožnici koju su također vodile.

O svemu tome svjedoči i opsežna arhivska građa dijelom čuvana i u gradskome muzeju te državnom arhivu.

- Same su fotografirale ili zabilježile svu šarolikost života u svojemu Zavodu. Ovdje na fotografijama tako su prizori iz školskih predstava sa sjajnim scenografijama i kostimografijama koje su vlastoručno rađene, tu su i postavi izložbi ručnih radova pitomica pa prizori gimnastičkih sletova i sve to s vrlo visokim estetskim kriterijima koji i danas istinski zadivljuju - istaknula je Maja Žepčević Matić, viši kustos Gradskoga muzeja Požege i autorica izložbe.

Nakon II svj. rata onemogućeno im je javno djelovanje, ali su ga one nastavile samozatajno, unutar samostanskih zidova, u župama. Iako danas ponovno javno djeluju, izložba je poticaj da se njihov doprinos kulturnom, prosvjetnom i duhovnom životu grada iznova vrednuje. (SN)