Utorak, 19 Lipanj 2018 10:10

36. Smotra folklora u Pleternici

Ocijeni sadržaj
(8 glasova)

ODRŽAN TRADICIONALNI LIDAS 2018. -

PLETERNICA – Pod pokroviteljstvom Grada Pleternice i Turističke zajednice Grada Pleternice, a u organizaciji KUD-a Orljava, održana je 36. Smotra folklora na kojoj su nastupila kulturno-umjetnička društva iz Hrvatske i BiH. Članovi folklornih skupina u povorci su prošli gradskim ulicama predvođeni članovima Konjogojstvene Udruge Pleternica, a u središtu grada svaka skupina se predstavila kratkim nastupom.

Bogatstvo zavičajne tradicije ove su godine u mimohodu i na pozornici predstavili:  KUD Orljava Pleternica, KUD “Bijelo Brdo” BiH, KUD Berda Brestovac, HKUD Crnač Široki Brijeg BiH, Muška vokalna skupina “Sinovi atara” iz Zagreba, KUD ZD Rama Pleternica, Matice slovačke Kukučin Kuntarić Jakšić, KUD “Matija Gubec” Sotin, KUD “Nova zora ” Donja Lomnica i KUD Radinje Siče. Prigodnim riječima pozdravila je čuvare tradicije pleternička gradonačelnica Antonija Jozić.

- Danas smo ugostili ova kulturno-umjetnička društva s njihovom tradicijom, njihovom kulturom. Iz škrinja smo izvadili ono što su nam ostavile naše bake, naši djedovi, dragocjenu baštinu, pjesme, ruho koje su nama naši stari ostavili u nasljeđe. 36 godina Pleternica čuva tradiciju, čuva običaje, čuva kulturu hrvatskog naroda i hrvatski identitet na prostoru Lijepe naše. Posebna mi je čast pozdraviti kulturno-umjetnička koja su iz Bosne i Hercegovine, drago mi je da su danas s nama. Svi vi ste ponos i ukras i najbolji predstavnici kulture i tradicije krajeva iz kojih dolazite - rekla je Jozić.

Požeško-slavonski župan Alojz Tomašević organizatorima je čestitao na 36 vrijednih godina, a sudionicima poželio dobrodošlicu.

- Vrijedno je to što radite već 36 godina – oteti zaboravu hrvatsku riječ i tradiciju, ne dopustiti da nestane ponos ovog dijela Hrvatske. I danas tako možemo uživati u pjesmi hrvatskog roda i naroda - rekao je župan Tomašević.

Kulturno-umjetnički program održan je na Stadionu malih sportova.

Tekst: S.P. Foto: Kronika požeško-slavonska