Četvrtak, 14 Lipanj 2018 10:18

Predstavljanje knjiga Mačak i Tužitelj te Muzejska petica za nastavnike

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

BOGATO MUZEJSKO DRUŽENJE NA KRAJU IZLOŽBENE SEZONE -

POŽEGA - Gradski muzej Požega na kraju ovogodišnje izložbene sezone, a prije početka Muzejskog ljeta, u sklopu izložbe „Kad bi drveće hodalo“ organizirao je čak tri događaja koje je objedinio novinar i pisac Vlado Rajić, rođeni Požežanin.

Kako je ovogodišnju 50. nagradu Grigor Vitez za najbolju knjigu u kategoriji dječje književnosti dobio upravo Vlado Rajić za svoj drugi dječji roman pod nazivom „Mačak sa četvrtog kata“ Muzej je upravo njega odlučio pozvati da bude gost u sklopu izložbe o Grigoru Vitezu i predstavi svoju nagrađenu knjigu. Vlado Rajić je u režiji nastavnice Blanke Đimoti Zima prvo predstavio svoga „Mačka“ kroz druženje i razgovor s učenicima osnovnih škola. Slijedila je „Muzejska petica za nastavnike“ u sklopu koje su nagrađeni nastavnici osnovnih i srednjih škola koji su tijekom ove školske godine doveli najviše učenika na izložbe, a kojima je nagrade i diplome uručio Vlado Rajić.

- Zahvaljujući našem Pedagoškom odjelu i kolegici Ljiljani Marić, kao i našem konceptu gostujućih predstava, škole sve više i više prihvaćaju našu ponudu gdje učenici i djeca mogu, uz razgledanje izložbe, sudjelovati i na zanimljivim radionicama - istaknula je Maja Žebčević-Matić.

Ljiljana Marić je učiteljima, nastavnicima i profesorima zahvalila što su Muzej prepoznali kao ustanovu u kojoj uvijek nešto novo mogu naučiti na prihvatljiv, a često i zabavan način. „Hvala vam što svoj učiteljski poziv ne shvaćate kao nešto usko vezano samo uz školu nego što djecu koja su vam povjerena učite da sutra postanu dio kulture ovog grada jer toga nikada dosta. I hvala vam ponajviše za ljubav koju iskazujte prema djeci jer da nje nema ne biste nikada ni kročili u našu ustanovu. Zahvaljujući vama naše četiri izložbe u ovoj školskoj godini posjetilo je čak 4.932 učenika i vrtićke djece te studenata, što je više nego dvostruko u odnosu na prošlu godinu kada je Muzej posjetilo 2.297 učenika i djece, a i ujedno i rekordna posjeta našem Muzeju od njegova osnutka do danas – kazala je Lj. Marić.

Muzejska večer završila predstavljanjem knjige „Tužitelj“ za odrasle koje je vodio prof. hrvatskog jezika Miroslav Paulić.

“Petica za nastavnike” za školsku godinu koja upravo završava, nagradila je:

Kategorija srednjih škola

1. Jelena Grabusin (Obrtnička škola),

2. Frano Barišić (Katolička gimnazija u Požegi),

3. Sanja Musil (Gimnazija Požega), Ljiljana Miletić (Gimnazija Požega).

Kategorija osnovnih škola, niži razredi

1. Valentina Mirković (OŠ Antuna Kanižlića),

2. Tanja Romić (OŠ Julija Kempfa),

3. Anita Ujević, Krunoslava Šipek, Dragica Ronko, Irena Krošl, Blanka Berger, Ivana Jukić Matijević (Oš J. Kempfa); Irena Topalušić, Elvira Baričevac, Zdenka Matković, Luja Dujmović, Gordana Opić, (OŠ A. Kanižlića) Tanja Zeba, Snježana Potočnjak (OŠ D. Cesarić); Anita Rašić, Josipa Petriška, Ivana Mršić (Katolička osnovna škola u Požegi).

Kategorija osnovnih škola, viši razredi

1. Blanka Đimoti Zima (OŠ Dobriša Cesarić)

2. Julijana Madaj Prpić (OŠ Dobriša Cesarić)

3. Mirna Puđa i Dunja Šaro Vojvodić (Katolička osnovna škola u Požegi,) Biljana Marković (OŠ Antuna Kanižlića), Marina Rajnović (OŠ D. Cesarića).

Najbolja škola izvan Požege je nagrađena OŠ Vilima Korajca iz Kaptola.

Tekst/foto: Gradski muzej Požega