Četvrtak, 07 Lipanj 2018 06:56

Najavljeno svečano obilježavanje obljetnice rođenja i smrti Dragutina Lermana uz ples, glazbu i film

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

POŽEGA - Grad Požega, u suradnji s Gradskim muzejom, svečano će obilježiti 155. obljetnicu rođenju i 100. obljetnicu smrti požeškog istraživača i putopisca Dragutina Lermana. Svečanost će se održati u petak 8. lipnja s početkom u 21 sat kada će biti održana prezentacija projekta snimanja dokumentarnog filma o Dragutinu Lermanu, dok će u 21,30 sati uslijediti otkrivanje spomen reljefa portreta Dragutina Lermana, akademske kiparice Tatjane Kostanjević, smještenog na njegovoj kući u ulici koja nosi njegovo ime. Sve to najavio je na tiskovnoj konferenciji požeški gradonačelnik Darko Puljašić i ravnateljica Gradskog muzeja Maja Žebčević Matić.

 - Osmislili smo da će ova Gradska uprava svake godine našim sugrađanima pokloniti barem jednu umjetničku instalaciju. Ovdje je riječ o brončanom reljefu koji predstavlja Dragutina Lermana, važnog Požežanina koji je proslavio ovaj grad na jedinstven način. Ovo je prilika da i dalje promoviramo naš grad kroz kulturu i povijest - naglasio je gradonačelnik Puljašić.

Program je najavila Maja Žebčević Matić, ravnateljica Gradskog muzeja Požega. - Prije samog otkrivanja brončanog reljefa i prezentacije projekta snimanja filma, bit će izvedena i jedna scena iz filma u izvođenju glumaca Ivana Vukelića, Marijane Matoković i Pjevačkog zbora LZD Vila Velebita, te naravno uz Majsko vino i Kongo šnite iz rukopisne kuharice obitelji Lerman.

Pozivnica Dragutin LermanDragutin Lerman, generalni komesar Konga, svojim je dnevnicima i bilješkama zadužio svjetske znanstvenike raznih disciplina, ali je ponajprije zadužio Hrvatsku i Požegu. Rođen u Požegi 24. kolovoza 1863. godine, rano je pokazivao avanturistički duh, stoga ne čudi da je 1882. godine, krenuo na ekspediciju u Afriku, pod vodstvom slavnog istraživača Henryja Mortona Stanleya, a pod pokroviteljstvom belgijskog kralja Leopolda II. Lerman je u Kongu jedne slapove nazvao Slapovi Zrinskih, a belgijska vlada imenovala ga je glavnim povjerenikom za istočni Kongo. Lerman je hrvatskom narodnom muzeju poklonio najznačajniju etnografsku zbirku izvaneuropskih naroda, a vrativši se s 33 godine pokrenuo je obnovu požeških vinograda i ostavio traga u gospodarskom i društvenom životu.