Ispiši ovu stranicu
Četvrtak, 27 Rujan 2012 10:30

Jakšić u znaku folklora

Ocijeni sadržaj
(4 glasova)

11. TRADICIONALNA SMOTRA FOKLORA “PJESMOM U JESEN“ -   

JAKŠIĆ - Općinsko središte Jakšić dva dana 15. i 16. rujna živjelo je u znaku pjesme i plesa, šarolikih narodnih nošnji, a cijelo mjesto, okućnice i dvorišta ukrašeni u starom stilu. Članovi Hrvatskog kulturno umjetničkog društva „Slavonija“ organizirali su 11. smotru „Pjesmom u jesen“, od prošle godine u dva dana. Najprije su plesali oni najmlađi u dječjoj smotri folklora, a u nedjelju su običaje i baštinu svojih starih prezentirale i starije folklorne skupine.

P9161802Na Dječjoj smotri sudjelovali su KUD Slavonija, Češka beseda Kaptol, KUD Svilenka Buk, KUD Orljava Pleternica, KUD Poljadija Grabarje, Matica slovačka Kukučin-Kuntarić Jakšić, Češka beseda Bjeliševac i GKUD Požega.

Čuvanje običaja i folklorne baštine uči se od najmlađih nogu, kaže voditeljica mlađih skupina Ana Vinković iz Jakšića. - Mislim da su podjednako i oni mali ali i oni stariji izuzetno radosni što nastupaju. Oni najmlađi se uistinu trude naučiti a tu im pomažu stariji folkloraši. Svi oni vole ples i folklor i jedva čekaju probe, koje se održavaju petkom. Usudila bih se ipak reći da nas malo ima jer je Jakšić veliko naselje. Moglo bi biti puno više folkloraša. Ima nas 20-ak stalnih koji dolaze i igre su im najzanimljivije. Sukladno njihovu uzrastu tu su i pjesme i ples - kaže Vinković.

Među onima koji rado dolaze na probe je i mlada folklorašica Dora Košavić dugogodišnja članica jakšićkog folklora.

- Idem u prvi srednje a folklor vježbam već pet godina. Volim pjesmu i ples i tu mi je zanimljivo. Dosta se družimo i to mi je najljepše. Imam priliku mnoge upoznati ali i vidjeti običaje drugih krajeva - kaže Dora.

Kako je HKUD „Slavonija“ iz Jakšića nositelj mnogih društvenih događanju i u općini podupiru rad ovoga društva ali i samu smotru. - Ponosni smo na rad našeg društva i na ovu našu smotru u sklopu koje se već drugu godinu za redom održava i smotra dječjeg folklora. Naša je želja da im i više pomognemo, posebice u kupnji narodnih nošnji za mlađe. Lijepo je vidjeti sve ove mlade jer su oni i budućnost ovoga društva - rekao je načelnik općine Ivica Kovačević.

Smotra folklora bila je prilika za mnoge da pokažu običaje krajeva iz kojih dolaze a na smotri odraslih sudjelovala su HKUD Slavonija Jakšić, KUD Čačinci iz Čačinaca, KUD Stružec iz Stružeca, Kud Vrbje iz Vrbja, KUD Berda iz Brestovca, Matica slovačka Kukučin-Kuntarić Jakšić, KUD Seljačka sloga iz Zadubravlja i KUD Lipa iz Semeljaca.

P9171994Kako svake godine mještani u dane smotre urede i svoje okućnice, dvorišta, iznesu starine i blago svojih baka, uprizore mnoge scene iz seoskog života nekada, organizacijski odbor odlučio je nagraditi i najuspješnije. Ove godine tako je nagrađena postava obitelji Rezo, koja se odlučila za postavu stare sobe, prikaz smočnice sa zimnicom a pripremili su i stara jela i slastice za degustaciju, te obitelji Starčević, koji su s namještajem i rubinom prikazali stari način življenja, od jutra do navečer, od ašikovanja do molitve. Obje postave obiluju s mnoštvom starih i originalnih predmeta, starog namještaja, alata i pomagala, starih i preko sto godina. Kod Starčevićevih se mogao vidjeti i raritet, velika posuda koja je svojim oblikom identična šunki, a upotrebljavala se za kuhanje uskršnje šunke.

Naravno da su gostoljubivi Jakšičani i sve goste na smotri počastili ispred svojih kuća. (V. Rebrina i V. Protić)

 

Galerija slika