Subota, 26 Svibanj 2018 09:50

Film The Confession iz Čilea pobjednik

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

26. HRVATSKI FESTIVAL  JEDNOMINUTNIH FILMOVA -

POŽEGA - Prema ocjeni stručnog žirija Grand Prix ovogodišnjeg 26. Hrvatskog festival jednominutnih filmova u Požegi osvojio je čileanski film "The Confession". Zlatna plaketa pripala je američkom autoru za film "Fathom", srebrenu plaketu osvojio je Zvonimir Rumboldt za film „Odlazak radnika iz tvornice" dok je brončana plaketa ove godine otišla u Poljsku za film „ ...“.

Posebna nagrada UNICA-e koja se dodjeljuje za promicanje razumijevanja među narodima i promicanje novog načina filmskog izražavanja pripala je makedonskom filmu „Sweet dreams" redatelja Zorana Pilovskog, a nagrada publike filmu “Neighbour Help” iz Slovačke. Međunarodni ocjenjivački sud bio je u sastavu Allan Starski, poljski scenograf i oskarovac, Goran Trenchovski, makedonski redatelj, Strajo Krsmanović, TV voditelj i urednik iz BIH, Nevio Marasović, mladi hrvatski režiser i Zvonimir Karaktatić.

- Evo nas opet okupljeni oko jedne minute. Kad kažem opet mislim na to da je između zadnja dva festivala prošlo tek devet mjeseci. Naime, iz objektivnih razloga prošli festival je bio u rujnu, sada je svibanj, a u tih devet mjeseci mi smo primili oko tisuću novih filmova za ta dva festivala i to je jedan podatak koji govori kako jednominutna filmska priča raste i živi svakim danom isto kao i naš grad. A ovih 26 godina samo je kap u gotovo osam stoljeća dugoj povijesti ovog grada, no i ta mala kap daje svoj doprinos bogatoj kulturi naše Požege. - rekao je predsjednik Udruge GFR Film-Video Požega Željko Balog.

Festival je i ove godine okupio veliki broj ljubitelja stvaralaštva i filmske umjetnosti, a da je Požega i dalje središte kratke filmske forme govori činjenica da je na ovogodišnji festival pristiglo 494 filma iz čak 44 zemlje svijeta.

- Požega je danas centar kulture, centar filma i kreativnosti. Treba zahvaliti onima koji su to počeli prije 26 godina i na nama je obveza da širimo i razvijamo ovu jedinstvenu manifestaciju. Jedna minuta pokazala je opet svoju snagu, čestitam dobitnicima, a onima koji ovaj put nisu pobijedili poručujem – ne odustajte, važno je sudjelovati i sve vas pozivam – vidimo se na 27. Hrvatskom festivalu jednominutnih filmova u Požegi. - poručio je gradonačelnik Puljašić.

Program Festivala obuhvatio je cijeli tjedan s bogatim programom zanimljivog sadržaja za sve uzraste ljubitelja ove filmske umjetnosti. Udruga GRF Film video organizator je festivala, uz financijsku podršku Hrvatskog audiovizualnog centra, Grada Požege i Požeško-slavonske županije.