Ispiši ovu stranicu
Srijeda, 23 Svibanj 2018 13:54

Hiper-povezani muzeji: Novi pristupi, nova publika

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

MEĐUNARODNI DAN MUZEJA -

POŽEGA - Međunarodni dan muzeja, manifestacija kojom se nastoji javnosti prezentirati dostignuća iz prethodnog perioda te afirmirati muzeje kao javne ustanove, obilježen je i u Požegi. Ovogodišnji program započeo je još u nedjelju 13. svibnja izletom na Požešku goru pod nazivom “Beremo biljku lazarkinju“, a nastavio se na sam Dan muzeja, cjelodnevnim raznolikim programom.

Dan je započeo ‘Antuntunovskom’ radionicom s članovima Udruge MI te organiziranim vodstvom kroz izložbu „Kad bi drveće hodalo“. Bila je to prilika da požeški Muzej posjete i učenici OŠ Ivana Gorana Kovačića iz Slavonskog Broda. Program se nastavio u večernjim satima zanimljivom radionicom pripreme majskog vina čiji je neizostavni sastojak upravo biljka lazarkinja. Održana je i projekcija filma “Tko pjeva zlo ne misli”u malom improviziranom kinu na zelenom otoku središnjeg trga, i to povodom 100.-og rođendana Požežanke glumice Mie Oremović.

Tema ovogodišnjeg Dana muzeja bila je “Hiper-povezani muzeji: novi pristupi, nova publika” koja treba potaknuti na promišljanje načina na koji nove tehnološke mogućnosti i socijalni senzibilitet mijenjaju suvremenu muzejsku praksu i predstavljaju muzeje kroz novu vizuru.

- Ove godine je tema hiper povezani muzeji, ali prema novim tehnologijama. Mi smo željeli napraviti nešto suprotno – zasićeni smo novim tehnologijama, mi s našim posjetiteljima komuniciramo putem Facebooka, web stranicama, digitaliziranom građom, ali ono što smo htjeli je zapravo se vratiti koje desetljeće unatrag i podsjetiti kako izgledaju druženja kad se zajedno ide na izlet, kada se zajedno gleda film, kada se spontano ponudi nekoga nečim besplatnim i spontano zapjeva. To smo večeras i učinili, ali u želji da osvijestimo ovaj predivni srednjovjekovni trg i sve njegove potencijale, najveći takav u Hrvatskoj, mjesto druženja i stjecište svih njegovih ulica. Današnjim primjerom želimo ga u budućnosti, kada zato budu stvoreni uvjeti zaživjeti - rekla je ravnateljica Gradskog muzeja Požega Maja Žebčević Matić.

U organizaciju Dana muzeja uključili su se i pridonijeli Hrvatsko planinarsko društvo “Gojzerica”, Veleučilište u Požegi i Hrvatsko pjevačko društvo “Vijenac”, a svojim dolaskom obilježio ga je i gradonačelnik Požege Darko Puljašić.

Tekst/foto: Kronika požeško-slavonska

Galerija slika