Ispiši ovu stranicu
Srijeda, 26 Rujan 2012 13:11

Dječja folklorna skupina nastupa 12 godina

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

ČEŠKA BESEDA IZ BJELIŠEVCA IMA 3 FOLKLORNE SKUPINE -

BJELIŠEVAC - Najmlađi članovi "Češke besede" iz Bjeliševca i nemaju baš često priliku da pokažu sve ono što su naučili tijekom redovitih proba, zato ih veseli svaki nastup, doznajemo od tajnika Besede, Gorana Hruške koji ističe kako folklorna dječja skupina djeluje već 12 godina, odnosno od samog obnavljanja rada Besede u Bjeliševcu.

- Imamo tu mlađu skupinu koja redovito vježba ali i uči češki jezik njegujući tako kulturu i običaje svojih predaka. Najveću potporu imamo od Saveza Čeha koji nam pomaže šaljući koreografe što nam puno znači. Zahvaljujući stalnim ulaganjima u uređenje svog češkog doma imamo i solidne uvjete za rad. Nemamo problema s probama, kako oni stariji tako i mlađi. Jedino je problem što i nema puno djece jer je Bjeliševac malo mjesto sa 130 stanovnika tako da se već osjeti čim netko ne dolazi na probe - kaže Hruška.

U sklopu Češke besede Bjeliševac djeluju čak tri skupine. Uz pjevačku i stariju folklornu tu je i ona najmlađa skupina. Češka beseda iz Bjeliševca inače okuplja 120 članova od kojih se 20-ak nalazi u folklornim skupinama te gotovo isto toliko i u pjevačkoj skupini. - Kod starije folklorne skupine problem je što su oni većinom studenti i vrlo ih je teško okupiti. Unatoč tomu nastojimo sve uskladiti. Rado se odazivamo na sve smotru u Požeštini pa i šire jer idemo na smotre koje organizira Savez Čeha - kaže Goran Hruška. (V.Re.)