Ispiši ovu stranicu
Utorak, 08 Svibanj 2018 11:27

6. Dani češke kulture u Bjeliševcu

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

IAKO MALO SELO BJELIŠEVAC JE PRAVI ČUVAR ČEŠKE KULTURE -

BJELIŠEVAC - Iako je malo selo, smješteno u sredini Požeške kotline, koje broji samo 90 stanovnika, uglavnom češke nacionalne manjine, poznato je kao pravi čuvar češke kulture i baštine. Česi su se u Požešku kotlinu počeli naseljavati krajem 19. stoljeća, a oni koji dolaze u Bjeliševac su uglavnom iz češke pokrajine Valaške. Uglavnom se bave poljoprivredom i obrtima koje u to vrijeme selo i seljaci trebaju.

Nositelj kulturnog i društvenog života je Češka beseda Bjeliševac koja je osnovana 1933. godine, za vrijeme ratova je uglavnom rad stajao, a u RH rad su obnovili 2000. godine. U besedi je gotovo cijelo selo, a imaju članova iz drugih naselja, tako da beseda broji 120 članova. Dobro rade i vrlo često nastupaju s mješovitom pjevačkom skupinom koja pjeva češke pjesme na češkom jeziku, a imaju i folklornu sekciju i dječji folklor.

Dane češke kulture u Požeško-slavonskoj županiji Češka beseda Bjeliševac organizira po 6. puta zajedno s Savezom Čeha u RH a pod pokroviteljstvom Savjeta za nacionalne manjine RH. grada Kutjeva i Požeško-slavonske županije. Priredba je održana u njihovom domu koji su nedavno proširili i uredili uz pomoć Republike Češke, Saveza Čeha, županije i grada Kutjeva kojem pripadaju teritorijalno. Uz domaćine koji su prikazali plesove s dječjom folklornom skupinom i izveli nekoliko čeških pjesama sa svojim Mješovitim i muškim pjevačkim zborom u domu besede Bjeliševac. Nastupili su i gosti s pjesmama i plesovima. Češke besede iz Siska, Lipovljana, Prekopakre, Kaptola te posebni gosti volonteri iz Eko centra Latinovac.

- Dani češke kulture za češku manjinu znači puno to je prilika da pokažemo sumještanima i gostima naše stare običaje i sve ono što smo sačuvali od naših starih. Aktivni smo kroz cijelu godinu, gostujemo na mnogobrojnim manifestacijama diljem naše županije te već nekoliko godina razmjenjujemo posjete iz Češke, iz okruga Valaška, odakle potječu svi doseljenici u Bjeliševac. Prije pet godina po prvi put organizirali smo ovu manifestaciju kako bi ugostili sve naše prijatelje kod kojih mi gostujemo, a to je i prilika za upoznavanje, druženje i razmjenu iskustava, a evo postala je i tradicija – istaknula je Alenka Hruška, predsjednica Češke besede Bjeliševac, a sve goste sa povijesti dolaska Čeha u ove krajeve upoznao je i pozdravio prof. Goran Hruška iz Požege.

Priredbi su nazočili predsjednik gradskog vijeća grada Kutjeva, Ivica Ribičić i zamjenik župana za društvene djelatnosti Vedran Neferović koji su uz pozdrave domaćinima i gostima dali potporu Češkoj besedi Bjeliševac za organizaciju Čeških dana kulture, ali i cjelokupnom radu na očuvanju baštine i češkog jezika i običaja. Grad Kutjevo će se uključiti i svojim sredstvima u projekt energetske obnove češkog doma kojemu je odobren projekt.

Tekst/foto: Kronika požeško-slavonska

Galerija slika