Ispiši ovu stranicu
Utorak, 24 Travanj 2018 10:14

Noć knjige - Moć knjige za Požežane cijelu večer

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

GRADSKA KNJIŽNICA I ČITAONICA POŽEGA I SVJETSKI DAN KNJIGE -

POŽEGA - Gradska knjižnica i čitaonica Požega obilježila je Svjetski dan knjige kroz program Noć knjige čime se knjižnica pridružila domaćim i svjetskim knjižnicama koje uz Svjetski dan knjige potiču čitanje. Slobodno se može reći da je cilj Noći knjige bio pokazati moć knjige.

Požežani su navikli u Noći knjige pratiti brojne kulturne, zabavne i edukativne aktivnosti tako da knjižnica bilježi u prosjeku 700 posjetitelja tijekom ovog svog najbogatijeg programa.

Zbog završne faze i intenziteta radova u novom dijelu zgrade knjižnice, ove godine program Noći knjige se održao u starom dijelu zgrade.

Kao i svake godine knjižnica je imala i besplatan upis za sve nove članove, radionice za djecu i sajam knjiga. Dječji odjel je za Noć knjige pripremio dvije radionice. Od 18:00 sati najmlađi korisnici knjižnice pratili su pričaonicu „Noć s(l)ova u svijetu Grimove bajke“ koju prati likovna aktivnost na temu ispričane bajke, a od 20:00 sati za djecu starijeg uzrasta Čitateljski klub „Čita“ upriličiti su čitanje uz dramatizaciju po predlošku romana Sanje Pilić „Ideš mi na živce.“ Jedinstvena akcija ove godine je besplatan upis u knjižnicu na šest mjeseci za sve nove članove koji se mogao ostvariti i na Dječjem i na Odjelu za odrasle. Produženje članstva na godinu dana u Noći knjige se također mogao obaviti po akcijskoj cijeni od 50 kuna. Organiziran je i tradicionalni Sajam knjiga na kojemu su građani mogli pokloniti knjige drugima, a knjižnica građanima poklanjala rashodovane knjige.

Glavna aktivnost na Odjelu za odrasle je bila razgovor knjižničara i korisnika o vizijama nove knjižnice koja bi uskoro trebala biti dovršena i otvorena. Novi prostor će pratiti i novi program, a knjižnica želi čuti glas korisnika kako bi nove programe u što većoj mjeri mogla organizirati u skladu s potrebama i očekivanjima građana. Stoga je za tu svrhu bila pripremljena i anketa koju je spremno ispunio i prvi čovjek grada, požeški gradonačelnik Darko Puljašić koji je obišao i novi dio knjižnice.

- U programu Noći knjige postavljena je i izložba fotografija iz fotonatječaj Knjiga svaki dan. Tema ovogodišnjeg, petog po redu natječaja, bila je Moja knjižnica, a zadatak je bio prikazati zgradu ili unutrašnjost knjižnice te istovremeno pokazati što knjižnica znači zajednici ili pojedincu. Iz natječaja nastaje izložba koja pokazuje značaj knjižnice kao ustanove kroz njezinu interakciju s korisnicima. U prosudbenom povjerenstvu ove su godine sudjelovali Damir Hoyka, fotograf, Dunja Holcer, predsjednica Hrvatskog knjižničarskog društva i Aleksandra Šutalo, ravnateljica Gradske knjižnice. Prva je nagrada otputovala je u Split, druga u Dugo Selo, a treća nagrada uručena je u Požegi, Požežanki Snježani Brus.

- Razvojni koncept nove požeške knjižnice temelji se na vizijama suvremeno opremljene baze znanja koja je uslugom i programski naslonjena na potrebe suvremenog korisnika koji želi brzu, točnu i kvalitetnu informaciju uz visoku razinu kvalitete kulturnog programa. Po dovršetku radova na novom dijelu zgrade i adaptaciji stare zgrade, koja je zaštićeno kulturno dobro, Požega će dobiti novu zgradu, ali i novu knjižnicu. U programu Noći knjige želimo uključiti građane i čuti njihova mišljenja i očekivanja kako bismo se što više približili krajnjem cilju koji je knjižnica po mjeri suvremenog korisnika – rekla je ravnateljica Aleksandra Šutalo.

Tekst/foto: Kronika požeško-slavonska

Galerija slika