Ispiši ovu stranicu
Subota, 21 Travanj 2018 09:04

„Kad bi drveće hodalo“ posvećena velikom pjesniku Grigoru Vitezu

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

NOVA IZLOŽBA POSTAVLJENA U GRADSKOM MUZEJU POŽEGA -

POŽEGA - Gradski muzej Požega postavio je novu izložbu u suradnji s Hrvatskim školskim muzejom iz Zagreba pod nazivom „Kad bi drveće hodalo“. Izložba je posvećena ostavštini velikog hrvatskog pjesnika Grigora Viteza, koja je u vlasništvu Hrvatskog školskog muzeja a autorica izložbe je Sonja Gaćina Škalamera. Izložba je otvorena uz prigodni program i predstavu za djecu i odrasle inspirirana najpoznatijim stihovima Grigora Viteza iz njegovih objavljenih knjiga, a otvorena je do 13. lipnja. Predstava je realizirana uz glumačku ekipu “Kazališta prijatelj” iz Zagreba, koju čine Hrvoje Zalar, Anja Đurinović i Selma Mehić. Izložbu je otvorila Ana Balog, učenica 8.r. OŠ Grigora Viteza iz Poljane, koja nosi ime po pjesniku Vitezu.

Ostavština pjesnika Grigora Viteza zahvaljujući njegovoj kćerki Olgi Vitez Babić od 2012. godine je u posjedu Hrvatskog školskog muzeja, od osobnih dokumenata, autobiografije, rukopisa, korespodencije, fotografija, učeničkih radova, hemoretike, tiskane građe, knjiga, uporabnih i osobnih predmeta. Darovana ostavština pohranjena je u muzejskim zbirkama, arhivskoj zbirci i pedagoškoj knjižnici i postala je dijelom hrvatske kulturne baštine.

U povodu 105. obljetnice i rođenja i 50 obljetnice smrti Grigora Viteza sačuvana se ostavština prvi puta prezentira široj javnosti izložbom „Kad bi drveće hodalo“ – Ostavština Grigora Viteza u Hrvatskom školskom muzeju.

- Poznati teoretičar književnosti Joža Skok je rekao da ono što je Ivan Brlić Mažuranić za hrvatsku bajku, Mato Lovrak za dječji roman, to je Grigor Vitez za modernu dječju poeziju. Veliko nam je zadovoljstvo što ovu izložbu možemo predstaviti u Gradskom muzeju Požega. Izložba prvi puta široj javnosti prezentira ukupnu pjesnikovu sačuvanu baštinu, a kroz 11 glavnih tematsko-kronoloških cjelina priča Vitezovu biografiju. Nastojali smo kroz izabrane pjesme koje su autobiografskog karaktera ispričati i jednu lirsku biografiju. Vjerujem da će najzanimljivija biti cjelina “Iza brda plava” gdje smo kroz instalaciju šume, koja je vječna Vitezova inspiracija te plavog brda jer tako se zove i jedna od zbirki za djecu posjetiteljima omogućili prostor za zabavu, čitanje poezije i gledanje originalne građe na poseban način. Osim što ima niz interaktivnih sadržaja, izložba je dobro polazište za održavanje likovnih, dramskih i literarnih susreta. Naša želja je kao i većine muzeja da budemo mjesto susreta i međusobne komunikacije, a ova izložba je dobar povod da se vratimo svijetu poezije te sjetimo vremena u kojem je živio Grigor Vitez – istakla je na otvorenju izložbe autorica Sanja Gaćina Škalamera. Izložba je zbog svoje veličine smještena u tri prostorije požeškog muzeja, a predviđa da se djeca dok obilaze izložbu i kostimiraju u kostime pjesnikovih junaka. a izložena je i ona čudesna škrinja najpoznatijeg lika, Antun Tuna, sa svim njegovim čudesnim predmetima iz dogodovština.

- Vitezova poetika inspiracija je raznim umjetnicima i umjetnostima, likovnim, literarnim, scenskim, te je predmet književnih, lingvističkih i povijesnih istraživanja objavljenih u brojnim radovima. Predmet novijih istraživanja Vitezov je urednički rad i utjecaj na razvoj dječje književnosti i kulture čitanja u Hrvatskoj i južnoslavenskim zemljama. Vedrina duhovnost i razigranost Vitezove lirike osvajaju novu djecu, a odraslima bude sjećanja na bezazlenost i ljepotu igre, mašte i slobode djetinjstva – rekla je Sonja Gaćina Škalamera.

Galerija slika