Breadcrumbs

Ponedjeljak, 16 Travanj 2018 13:14

Admiralovi zapisi 2 - Što je istina?

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

PREDSTAVLJENA NOVA KNJIGA DAVORA DOMAZETA LOŠE -

POŽEGA - U Gradskoj knjižnici i čitaonici predstavljena je nova knjiga Davora Domazeta Loše, "Admiralovi zapisi 2", "Što je istina?" Zapravo je bila riječ o predavanju u kojem je autor na sebi svojstven način još jednom progovorio o aktualnom trenutku u svijetu, kao i korijenima istog.

- Ovo je knjiga o istini koja je skrivena, namjerno iskrivljena. Ona otkriva sve revolucije, od Francuske nadalje. Knjiga govori da živimo u vremenu tri velika geopolitička tabora. Živimo u vremenu potpune kontrole uma putem informacija. Mediji su se sveli na skrivanje istine, njezino izobličenje, ono što gledate na televiziji, to nije to, istaknuo je Lošo napominjući kako je danas postulat spoznaja nepoželjnog.

- Sve zlo je za Europu krenulo od Francuske revolucije. Kad pogledamo unatrag, sve počiva na laži i obmani. Sve je izokrenuto, Talijanska revolucija, Meksička revolucija, Španjolski građanski rat. Vrhunac "Bijele revolucije" je uništenje kršćanstva. Cilj je rušiti kršćanstvo, a poglavito Katoličke crkve kroz demokraciju, toleranciju i ljudska prava, istaknuo je Domazet Lošo.

Davor Domazet-Lošo rodio se u Sinju 1948. godine. Završio je sve jugoslavenske vojne škole, uključujući i glavnu, Ratnu školu. Od 1987. do 1990. godine obnašao je dužnost pročelnika za obavještajnu analitiku i prosudbe u zapovjedništvu Vojnopomorske oblasti (ratna mornarica). Nakon karijere u Ratnoj mornarici JNA prebjegao je u nastajuću Hrvatsku vojsku u činu kapetana fregate. Član stožera Zbora narodne garde postao je 3. srpnja 1991. godine. Ubrzo se uključuje u vojne operacije i organizira ustroj vojne obavještajne službe. U OS RH napredovao je od čina kapetana bojnog broda do admirala (2000.). Obnašao je dužnosti načelnika Ureda za strateška istraživanja (1991.), načelnika Obavještajne uprave GS OS RH (1992.), zamjenika načelnika Glavnog stožera i načelnika Glavnog stožera OS RH (1998.-2000.). Smijenjen je 2000., nakon prosvjedne izjave u kojoj se tadašnji (2005.) predsjednik RH Stjepan Mesić optužuje za sudjelovanje u trivijalizaciji i kriminalizaciji Domovinskoga rata. Nakon toga angažira se u HIP-u.

Davor Domazet-Lošo je sudionik i planer glavnih vojnih operacija OS RH od početaka do svršetka Domovinskog rata. 1992. je, uz Gotovinu, jedan od glavnih zapovjednika Livanjske bojišnice i bojnoga područja koje je obuhvaćalo sjevernu i srednju Dalmaciju, južnu Bosnu i Hercegovinu. Neki od glavnih vojnostrateških uspjeha Domazetovih obuhvaćaju planiranje većih operacija HV, kako u Hrvatskoj, tako u BH (Operacija Bljesak, Operacija Oluja, Operacija Južni potez), a i razbijanje protivničkih obavještajnih struktura, te prodor u protivnički tabor (vjerojatno najspektakularniji je primjer prisluškivanja Miloševića u njegovu beogradskom sjedištu.)

Zbog toga što je bio supotpisnikom Otvorenog pisma dvanaestorice hrvatskih ratnih zapovjednika hrvatskoj javnosti od 28. rujna 2000. godine, ondašnji predsjednik RH Stjepan Mesić ga je prisilno umirovio.

Admiral Davor Domazet-Lošo napisao je i izdao nekoliko knjiga, a to su, Hrvatska i veliko ratište: međunarodne igre na prostoru zvanom bivša Jugoslavija, Gospodari kaosa, Klonovi nastupaju, Strategija vučjeg čopora: ili Tko je Hrvatsku pretvorio u veliko lovište, Hrvatski Domovinski rat 1991.-1995.: strateški pogled, Admiralovi zapisi ili O pobjedi i ljubavi, Hrvatska geopolitička strategija u 21. stoljeću ili "Hrvatsko njihalo", te Admiralovi zapisi 2: što je istina?.