Subota, 14 Travanj 2018 22:13

7. Županijski kulturni Mozaik uz Dan županije

Ocijeni sadržaj
(5 glasova)

ZAJEDNICA KULTURNIH UDRUGA POŽEŠKO-SLAVONSKE ŽUPANIJE -

KUTJEVO – Uz Dan požeško-slavonske županije održan je 7. po redu Županijski kulturni Mozaik u organizaciji Zajednice kulturnih udruga Požeško-slavonske županije u Kino dvorani u Kutjevu. Domaćin je uz grad Kutjevo bio KUD Poljadija iz Grabarja. Nastupilo je ukupno 16 društava i udruga, od folkloraša, pjevačkih i plesnih skupina te dvije puhačke glazbe.

Mozaik je prezentacija kulturnog i folklornog stvaralaštva dijela, od 50 registriranih udruga u kulturi Požeško-slavonske županije, istakla je predstavnica županije, dr. sc. Vesna Vlašić, pročelnica društvenog odjela. Goste i sudionike Mozaika pozdravio je u ime grada Kutjeva Ivica Ribičić, predsjednik Gradskog vijeća, kojima su uručene i zahvalnice organizatora.

Sve nastupe ocjenjivalo je stručno povjerenstvo u sastavu dr. sc. Stjepan Sremac, za ples, dipl. etnologinja Dubravka Matoković za nošnje i Slaven Batorek za glazbu, a najbolji će predstavljati županiju na državnu smotru izvornih folklornih skupina.

S nekoliko točaka programa nastupili su: Mješoviti pjevački zbor Matice umirovljenika Kutjevo, KUD Berda Brestovac, KUD zavičajno društvo Rama Pleternica, Češka Beseda Bjeliševac, Puhačka glazba Jakšić, KUD Orljava Pleternica, Češka beseda Prekopakra, KUD Ivo Čakalić Kaptol, KUD Šijaci Biškupci, Češka beseda kaptol, KUD Požeška dolina Požega, Plesna radionica Ilijane Lončar, Gradski pjevački zbor Lipik, KUD Seljačka sloga Prekpakra, Gradska glazba Trenkovi panduri Požega, KUD Bektež iz Bekteža. Program su vodile Marijana Sabljak i Antonija Tušek a sve je odlično pripremila i protokol vodila Antonija Pavlović, tajnica Zajednice. Nakon nastupa druženje je nastavljeno uz odličan grah i dobra kutjevačka vina u bivšem restoranu KTC u Kutjevu.

Nakon nastupa održan je okrugli stol svih voditelja folklornih skupina i Stručnog povjerenstva, a kao pobjednik proglašen je LUD Šijaci Biškupci, koji će nastupiti na državnoj smotri, dok je KUD Seljačka sloga Prekopakra dobio preporuku da nastupi na nekoj od većih smotri folklora na nacionalnoj razini.

Tekst/foto: Kronika požeško-slavonska