Petak, 06 Travanj 2018 09:46

Srpsko pravoslavlje i svetosavlje u Hrvatskoj prošlosti i sadašnjosti

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

NOVA KNJIGA BISKUPA MILE BOGOVIĆA PRVO HRVATSKO PREDSTAVLJANJE DOŽIVJELA U POŽEGI - 

POŽEGA – „Srpsko pravoslavlje i svetosavlje u Hrvatskoj u prošlosti i sadašnjosti“ naziv je najnovije knjige gospićko-senjskog biskupa u miru msgr. dr. Mile Bogovića, koja je svoje prvo hrvatsko predstavljanje doživjela u Požegi, nakon koje će biti drugi dan predstavljena u Zagrebu. Inicijatori i organizatori ove promocije je Ličko zavičajno društvo „Vila Velebita“ iz Požege i Ogranak Matice hrvatske u Požegi, u želji da se dade dodatni doprinos prošlosti i sadašnjosti dva naroda. Promociji su nazočili požeški gradonačelnik Darko Puljašić i zamjenik Ferdinand Troha, predstavnici vjerskih institucija, kulturni i javni radnici požeškog kraja. Na samom početku Mješoviti pjevački zbor „Vila Velebita“ pod ravnanjem Monike Sakač Botički izveo je po jednu slavonsku i ličku pjesmu.

- Tema ove knjige ima ishodište u vremenu dok je biskup Bogović studirao u Rimu, inače rodom iz spojnog dijela Like i Korduna, koji se od ranog djetinjstva susretao i dobro je upoznat sa tom problematikom – kazao je uvodno prof. dr. sc. Josip Fajdić, predsjednik „Vile Velebita“. Dodao je da će knjiga doprinijeti razumijevanju nekih događaja iz prošlosti i sadašnjosti, te je snažan pečat na život dva naroda u našoj zemlji.

- Sa velikim razumijevanjem autor je sagledao hrvatsku prošlost uključujući kritički pristup, a on se usuđivao otvoreni ukazivati na mnoge stvari što drugi nisu tako da osvjetljava odnose između pravoslavaca i katolika, ali i srpsko-hrvatska kretanja. Knjiga predstavlja zbirku znanstvenih članaka koje povezuje tema katolicizma i pravoslavlja na našim prostorima. Biskup se nikada nije htio odreći svojih razmišljanja o hrvatskoj suvremenoj stvarnosti, nije izbjegavao angažirati se za istinu i svjedočiti duhu našega vremena, pokorno, iskreno i nestranački. Njegov proročki govor o aktualnim društvenim pitanjima, o ranama prošlosti, lutanjima u sadašnjosti i neizvjesnoj budućnosti opstanka naroda i države, gotovo je uvijek nailazio na neka osporavanja, ali jednostavnost s kojom je u medijima nastupao nije mogla obične ljudi, upravo zbog njegove vjerodostojnosti, ostaviti ravnodušnim - rekao je o knjizi njen urednik u zagrebačkoj nakladničkoj kući „Alfa“,Božidar Petrač.

Uz to o ovoj zanimljivoj knjizi govorili su još prof. dr. sc. Ante Bežen, ali i sam autor, biskup Bogović. - Moja doktorska disertacija bila je posvećena odnosima s pravoslavljem u Dalmaciji i tim sam se pitanjem cijeli život bavio. U vrijeme Domovinskoga rata sudjelovao sam na mnogim znanstvenim i drugim skupovima koji su tu temu obrađivali. Pratio sam i najnovija događanja i pisao osvrte na njih. Sadržaj knjige zorno je prikazan likovnim rješenjem na koricama. Tu su dvije crkve jedna kraj druge: Crkva hrvatskih mučenika na Udbini i sv. Sava u Beogradu. One su dovršene gotovo u isto vrijeme. Pred crkvom u Udbini nalazi se kip pape Ivana Pavla II. s križem u ruci, a pred crkvom sv. Save je Karađorđe s mačem u ruci. To da je država i državni interes pred Crkvom, govori i o tome kako SPC shvaća svoju ulogu.

Knjiga „Srpsko pravoslavlje i svetosavlje u Hrvatskoj u prošlosti i sadašnjosti“ isprepliće prošlost i sadašnjost, odnosno suvremenim se događajima ukazuje na njihove korijene u prošlosti. Iako je riječ o vjerskim zajednicama, pravoslavcima i katolicima, knjiga pokazuje da odnose pravoslavaca i katolika na našem području ne opterećuju toliko vjerska pitanja i vjernička praksa, koliko nacionalna i državna pitanja.