Srijeda, 21 Ožujak 2018 10:27

„Umišljeni bolesnik“ u izvedbi Kazališne amaterske družine

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

GRADSKO KAZALIŠTE POŽEGA NAJAVLJUJE NOVU PREMIJERU -

POŽEGA – Gradsko kazalište Požega najavilo je novu premijeru za 27. ožujka od 20 sati, pod motom nešto više od komedije, „Umišljeni bolesnik“. Predstavu je na tekst Moliera prilagodio i režirao Dario Hak, a u izvedbi sudjeluje cijeli ansambl Kazališne amaterske družine, Jasna Čmelar, Lidija Lucić, Duška Galić, Andrea Sovčik, Anita Ivičić, Matea Meščić, Marina Polgar, Kornelija Marks, Sanja Samardžija, Tena Vlašić-Pavić, Marcela Starešina, Branislav Stojaković, Kazimir Semunović, Goran Bunjevac, Alen Laura i Mario Sovčik. Glazbu u živo izvodi Mario Sovčik i Tena Vlašić-Pavić, a u koreografiji baletnih dijelova sudjelovala je Marina Mihelčić.

- Imaš jednog Moliera, ubaciš par zrna parodije, nekoliko tonova kultne glazbe, prstohvat kazališne čarolije i uz priču Umišljenog bolesnika dobiješ recept za urnebesni smijeh. Priča Dario HakDario Hak, redatelj predstavepočinje s Molierovim služenjem kazne u zatvoru zbog dugova koje je prouzročilo njegovo slavno kazalište. U našoj interpretaciji povijesti to je ključan trenutak na kojem baziramo našeg „umišljenog bolesnika. Molier se bori svim silama, kako bi na scenu stavio novo napisani balet, ne baš idealne glumačke ekipe, obzirom da pratimo dio njegovog života provedenog između rešetaka. Spoj komedije, satire i parodije, našeg vremena, dokazat će tvrdoglavom Molieru da zauzme svoje zasluženo mjesto u povijesti stvaranja komedija, te da tragedija ipak nije njegova najbolja strana. Radnja i kostimografija je smještena u vrijeme oko 1650. godine, a Molier pokušava u zatvoru s zatvorenicima kao glumcima postaviti svog „Umišljenog bolesnika“ - istakao je redatelj Dario Hak, najavljujući očito dobar provod posjetitelja. Najavljene su uz premijeru i još nekoliko repriza predstava nakon Uskršnjih praznika, za koje će biti još ulaznica po cijeni od 20 kuna.

Predstava se pripremala tri mjeseca, a zadnje dane po cijela popodneva, ovisno o mogućnostima glumaca, budući da su sve amateri pa su morali uskladiti svoje obveze školovanja i radnog mjesta s potrebama proba u kazalištu.

Tekst/foto: Kronika požeško-slavonska