Ispiši ovu stranicu
Ponedjeljak, 05 Ožujak 2018 13:28

Gostovali diljem Hrvatske sa svojim pjevačkim zborovima i malim folklorom

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

18. REDOVNA GODIŠNJA SKUPŠTINA ČEŠKE BESEDE BJELIŠEVAC -

BJELIŠEVAC – Selo Bjeliševac nalazi se u sredini Požeške kotline, a preko stotinu godina naseljeno je većinski Česima, a sa svojim sunarodnjacima iz okolnih sela organizirani su u Češku besedu Bjeliševac koja broji preko 120 članova. Češka beseda bilježi svoje postojanje i davno prije, no rad je u bivšoj državi zamro, a IMG 3850ponovno je obnovljena beseda prije 18 godina. Od tada odlično radi, aktivna je na gostovanjima diljem Hrvatske ali i u inozemstvu sa svojim pjevačkim zborovima i dječjom folklornom skupinom. U besedi radi Mješovita pjevačka skupina, Muška pjevačka skupina i dječja folklorna skupina. Organiziraju i nekoliko manifestacija i priredbi u kojima su domaćini, na koja im dolaze pjevačke i folklorne skupine drugih beseda i ostalih folklornih društava, kako nacionalnih manjina, tako i hrvatskih kulturno-umjetničkih društava.

Izvješće o radu podnijela je predsjednica besede Alenka Hruška, te sve upoznala da im je Mješoviti pjevački zbor gostovao na 17 nastupa, Muški pjevački zbor 12 puta, Dječja folklorna skupina 7 puta, od Kaptola, Rajsavca, Požege, Prijedora, Lipika, IMG 3855Prekopakre, Zagreba, Kutjeva, Šibovca, a u goste su im došle besede iz Osijeka, Prekopakre, Kaptola, Prijedora, Slav. Broda, gosti iz Češke. Održali su tradicionalne Dane češke kulture u Bjeliševcu. Nastupili su i na 4. Međunarodnom Festivalu kulenove seke gdje su imali nastup s tradicionalnim stolom, izboru djevojaka u narodnoj nošnji i sa kulenovim sekama. Prošle godine za sav rad, ali i za radove na energetskom uređenju novoizgrađenog dijela njihovog doma, nabavku stolova i stolica u dvorani, primili su uz članarinu i brojne pomoći, od grada Kutjeva, Požeško-slavonske županije, Saveza Čeha u RH, Vijeća češke nacionalne manjine, Ureda za ljudska prava Vlade RH i Češke Republike, ukupno 92 tisuće kuna.

Podršku njihovom radu osobno im je i u ime požeško-slavonske županije dao zamjenik župana za društvene djelatnosti Vedran Neferović, čestitajući im na uspjehu i bogatom radu. - Naša županija ima to bogatstvo različitih naroda koji žive ovdje, više različitih naroda čiji su preci kroz povijest dolazili na ove prostore. Ostavili su ovdje IMG 3846trag, a tako i vaši preci na prostoru od Lipika do Čaglina, od talijanske. mađarske, slovačke, češke, njemačke i drugih manjina, pomogli u razvoju ove županije. Ljudi su ovdje živjeli zajedno i pomagali se u svim ovim teškim vremenima, no sačuvali svoje dostojanstvo i svoj identitet, a s ovom mladošću koju ovdje imate nastavit ćete tradiciju. Ovdje vidim i puno entuzijazma, ljubavi i sloge, a pogled u budućnost je svakako pozitivan i za vašu zajednicu, u kojoj će vam Požeško-slavonska županija svakako pomoći.

Planiraju u 2018. godini završiti drugi dio energetske obnove svoga doma, te pojačati rad svojih zborova i folklorne skupine, odlaziti na gostovanja u druge češke Besede i IMG 3848Češku, te održati svoje već tradicionalne manifestacije, za što planiraju da će im trebati nešto, preko 70 tisuća kuna, za koje se nadaju prikupiti od svojih pokrovitelja i donatora.

Nakon Redovne godišnje skupštine, uslijedio je kulturni program u kojemu su sudjelovali uz njihova dva zbora i dječjeg folklora i Mješovita pjevačka skupina Češke besede Nova Gradiška i pjesnikinja Mira Šulc, rođ. Hruška, koja je pročitala nekoliko pjesama iz svoje zbirke pjesama.

Tekst/foto: Kronika požeško-slavonska

Galerija slika