Ispiši ovu stranicu
Petak, 16 Veljača 2018 12:27

Svečano otvoren LiDraNo kojemu je domaćin OŠ Antun Kanižlić

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

27. HRVATSKA SMOTRA LITERARNOG, DRAMSKO-SCENSKOG I NOVINARSKOG STVARALAŠTVA OŠ I SREDNJIH ŠKOLA -

POŽEGA – Po 27. puta u Hrvatskoj se održava LiDraNo, Hrvatska smotra literarnog, dramsko-scenskog i novinarskog stvaralaštva osnovnih i srednjih škola Požeško-slavonske županije. Škola domaćin je požeška OŠ Antuna Kanižlića, a svečano otvorenje LiDraNa održano je u Gradskom kazalištu Požega, gdje će se održati i dramsko-scensko natjecanje, a ostala u prostorijama škole. Otvaranju su uz brojne učenike 15 osnovnih i 7 srednjih škola, njihovi mentori, ravnatelji, te gosti, požeški dogradonačelnik Ferdinand Troha i ispred pokrovitelja Požeško-slavonske županije pročelnica za društvene djelatnosti dr. sc. Vesna Vlašić i župan Alojz Tomašević.

Svečanost je započela dramskom točkom na temu Svete Rožalije koju je napisao Antun Kanižlić, čije ime nosi škola domaćin, a upravo je obilježena 240. godišnjica smrti ovog isusovca, književnika i prosvjetitelja.

IMG 3525Marija Samardžija, ravnateljica OŠ Antun Kanižlić- Program smotre LiDraNo obuhvaća literarno stvaralaštvo učenika osnovnih i srednjih škola, dramsko-scensko stvaralaštvo učenika osnovnih i srednjih škola, novinarsko stvaralaštvo učenika osnovnih i srednjih škola, radijsko stvaralaštvo učenika osnovnih i srednjih škola, stručne razgovore i okrugle stolove s mentorima i učenicima, pojedincima ili članovima družina, koje su dužni održati članovi prosudbenih povjerenstava na svim razinama, nakladničku djelatnost (zbornik odabranih literarnih i samostalnih novinarskih radova pozvanih na državnu smotru te popis svih radova, učenika i mentora za ostale izraze smotre). Osnovna načela smotre su sloboda stvaralaštva učenika i družina, osobno stvaralačko izražavanje, dobrovoljnost sudjelovanja, a zadaća smotre je razvijati i poticati učeničko literarno, novinarsko i dramsko-scensko stvaralaštvo, promicati učeničko pisano i govorno izražavanje na hrvatskome jeziku, otkrivati, pratiti i poticati učenike posebnih sklonosti, sposobnosti i kreativnosti, predstaviti stvaralaštvo smotre LiDraNo javnosti, škol, općini, gradu, županiji, državi – istakla je ravnateljica OŠ A. Kanižlić Marija Samardžija, pozdravljajući i čestitajući svim mentorima koji su pripremali učenike i naravno učenicima koji su došli na smotru.

Tekst/foto: Kronika požeško-slavonska

Galerija slika