Ponedjeljak, 12 Veljača 2018 14:46

Svečanim koncertom proslavili 40 godina rada

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

KUD ORLJAVA PLETERNICA -

PLETERNICA - Proteklog vikenda Kulturno umjetničko društvo Orljava iz Pleternice svečanim koncertom obilježili 40 godina rada i postojanja, koncert su održali u školskoj sportskoj dvorani u Pleternici. Od osnivača KUD-a danas su još živa dvojica koja su se osobito i zalagala za to, Ivica Radonić učitelj tambure i autor nekoliko pjesama o Pleternici te Ivan Rotar, prvi plesni voditelj KUD-a. Nažalost, zbog bolesti nisu mogli doći na koncert ali su zato ' u čestitare' došli mnogi drugi među kojima je bio saborski zastupnik Franjo Lucić, župan Alojz Tomašević te gradonačelnica Antonija Jozić

- KUD Orljava proslavio je prošle godine 40. obljetnicu, bila je to godina u kojoj je Grad Pleternica dao svom kulturno-umjetničkom društvu i Godišnju nagradu za tu visoku obljetnicu, no došli smo do zajedničkog zaključka kako je ta visoka obljetnica i odličan povod za jedan cjelovečernji koncert za građane Pleternice, sve svoje stare članove i simpatizere te sve koji vole tradiciju i kulturu - rekla je Jozić, koja je i sama, kako ističe, dugi niz godina bila ponosna članica društva te prošla mnoge pozornice diljem Lijepe naše i inozemstva.

- Puna četiri desetljeća postojanja razlog su za ponos jer su u te dane utkani velika ljubav, entuzijazam i predanost. To valja cijeniti i na pravi način pokazati. U tih 40 godina, kroz društvo je prošlo preko dvije tisuće članova, od djece, odraslih, tamburaša, plesača do onih koji su podupirali rad kroz pomoći i donacije. Član sam već 23 godine, vrlo sam ponosan kao i drugi naši članovi jer živimo za tu ideju, za Pleternicu i njene običaje – istakao je, pozdravljajući prisutne u sportskoj dvorani, sadašnji predsjednik KUD-a Orljava Goran Kovačević. Podsjetio je nadalje, kako su 'kudovci' prošli kroz cijelu Hrvatsku, ali i sve zemlje u okruženju. U svim tim nastupima "smo kvalitetno i lijepo prezentirali našu paorsku nošnju, našu pjesmu, ples ali i našu Pleternicu" – rekao je Kovačević. Tako će, poručili su članovi KUD-a "Orljava" biti i u buduće jer se namjeravaju držati stihova iz jednog bećarca: Pleternico, dok ti ime traje, čuvat ćemo tvoje običaje!

Kao gosti "Orljave" nastupio je Hrvatski gajdaški orkestar, a članice sekcije KUD-a "Snašine rukotvorine" pripremile su zanimljivu izložbu svojih radova.