Četvrtak, 08 Veljača 2018 12:15

Promovirao monografiju “Muzej u loncu” sa starim receptima

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

GRADSKI MUZEJ POŽEGA ZAJEDNO S SLAVONSKO-BARANJSKIM MUZEJIMA -

POŽEGA – Gradski muzej Požega već nekoliko godina kroz svoju aktivnost „Muzej u loncu“ bavi se starim i autohtonim, već pomalo zaboravljenim jelima na području Požeštine. Muzej u loncu proširio se i na ostale muzeje u Slavoniji, Baranji i Srijemu pa je kao rezultat svega nastala jedna monografija nazvana “Muzej u loncu – Slavonija, Baranja i Srijem” koji sadrži niz starih recepata iz 16 muzeja koje su pronašli muzejski djelatnici na svom prostoru. Ova monografija je jedinstvena i pravi skup tradicijske slavonske gastronomije, po dva recepta je pripremio svaki muzej, a svi posjetitelji s promocije imali su i izuzetnu mogućnost probati 16 starih jela u Krčmi Zlatni lug čiji djelatnici su jela i pripremili po receptima iz monografije.

- Požeški muzej uložio je silne napore u ovaj projekt i drago nam je da nam se priključilo svih 16 muzeja Muzejske udruge Istočne Hrvatske, od Virovitice do Iloka u želji da zajedničkim snagama, prije svega kroz izložbu i kroz dokumentarni film koji je obišao čitavu regiju, senzibiliziramo javnost za vrijednosti tradicijske prehrane i jela koja imaju sjajan potencijal ponajprije u turističkoj primjeni i ugostiteljstvu, a onda da i kroz formu knjige pronosimo tu priču i izvan granica naše regije skidajući stigmu sa slavonskog kulinarstva i slavonske prehrane kao izrazito jednolične, nezdrave i kopirane raznim utjecajima – istakla je Maja Žebčević Matić, ravnateljica Gradskog muzeja Požega Maja. Naravno požeški muzej je pripremio posebno jelo požeških vinogradara Požeške gore, vinogradarski ćevap, koji je u međuvremenu postao i zaštićeno nematerijalno kulturno dobro RH. Inače priprema se na ražnju, a sastoji od svinjskih odrezaka koji se naizmjence garniraju s povrćem i slaninom, a sve zamota u janjeću maramicu i peče na otvorenoj vatri.

Monografiju su na promociji predstavile recenzentice dr. sc. Melanija Belaj i mr. sc. Tanja Kocković Zaborski. Urednica monografije je dr. sc. Jelena Ivanišević koja je istakla: - Ova knjiga nije važna samo kao dokument povijesti i jednog zanemarenog dijela kulture već ona nosi vrlo jasnu ideju o primijenjenim istraživanjima koja se mogu realizirati u osmišljenu turističku ponudu. Ova knjiga nema ideju biti arhiv, to je vrlo živ i primjenjiv koncept, pri tom toliko popularan i intimno napisan.

Monografija ima 197 stranica sadrži 24 priče i 33 recepta zanimljivih i zaboravljenih koje je na terenu uspješno fotografirao Boris Knez. Promociji je nazočio i požeški gradonačelnik Darko Puljašić. Već u travnju monografija će dobiti svoju prezentaciju i u zagrebačkom muzeju Mimara.