Srijeda, 07 Veljača 2018 08:24

Josipa Pavičić Berardini: Šest milimetara

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

HRVATSKA KNJIŽNICA I ČITAONICA PLETERNICA PREDSTAVILA KNJIGU -

PLETERNICA – Kao prvu ovogodišnju prezentaciju jedne knjige, Hrvatska knjižnica i čitaonica Pleternica ugostila je spisateljicu Josipu Pavičić Berardini, koja je Pleterničanima predstavila svoju četvrtu knjigu „Šest milimetara“. Dobrodošlicu na predstavljanju otpjevali su Vladimir Bauer i Vladimir Štibrić na gitari, a Marinko Markota je recitirao jednu pjesmu. Prof. dr. sc. Josip Fajdić pričao je o pojavnosti raka dojke, potrebi preventivnih pregleda, mogućnosti liječenja i izlječenja te čestitao spisateljici na hrabrosti što je u svojoj knjizi prikazala tu borbu. Autoricu je predstavio ravnatelj knjižnice Franjo Novak.

Kad se suočila s dijagnozom karcinoma dojke u 35. godini, kad je pronašla tih šest milimetara karcinoma osjetila je strah i tugu, prvo zbog liječenja koje je bilo pred njom, drugo zbog najbližih, treće zbog brige za djecu. No odlučila je da će slušati svoje tijelo i voljeti sebe, a karcinom prihvatiti kao dar. Bio je to prvi od šest koraka prema izlječenju koje je iskreno, emotivno i s mnogo snage i hrabrosti opisala u knjizi. Dalje nastavlja o tome kako se osjećala nakon dijagnoze karcinoma, od čega se sve morala oprostiti i na koji način je osmislila svoj život. Kakve su je pratile popratne pojave, kako se osjećala nakon terapija, koje je promjene morala uvesti u prehrani. Ona je u svojoj knjizi dala jasne, praktične i provjerene odgovore koji će moći pomoći drugim ženama koje se budu suočavale s dijagnozom karcinoma. Nakon operacije suočila se i s razvodom braka, a morala se oprostiti i sa svojom bliskom kolegicom koja je podlegla bolesti od karcinoma.

Iza Josipe su dva desetljeća karijere u tiskanim i TV medijima, modi, manekenstvu, a prije svega kao spisateljice koja je prije izdala i tri romana, „Sara Santini“, „GL’amour“ i „Lopov moje mladosti“. Majka je dvoje djece, a danas se osim pisanja bavi i humanitarnim radom.