Ponedjeljak, 29 Siječanj 2018 10:23

Proslavili praznik sv. Save i 200. godišnjicu rođenja Petra Preradovića

Ocijeni sadržaj
(6 glasova)

U GRADSKOM KAZALIŠTU U POŽEGI ODRŽANA SVETOSAVSKA AKADEMIJA -

POŽEGA - U organizaciji Pravoslavne crkvene parohije Požega u Gradskom kazalištu održana je svečana akademija povodom praznika sv. Save i 200. godišnjice rođenja pjesnika Petra Preradovića. Uz domaćina, požeškog paroha protojereja Aleksandra Bjelića, svečanosti su prisustvovali episkop pakračko-slavonski Jovan Ćulibrk, prof. dr. Kiril Feferman s Univerziteta Ariel iz Izraela, požeški gradonačelnik Darko Puljašić sa suprugom te u ime požeškog biskupa prečasni Ivica Žuljević.

U svome uvodnom govoru, paroh Bjelić istaknuo je kako je to prva Svetosavska akademija u Požegi od davne 1935. godine.

- Danas je poseban dan za ovu parohiju požešku da smo se sabrali u ovolikom broju povodom najvećeg praznika za nas Srbe pravoslavce, naše slave Svetog Save. Pogotovo je velika radost za nas Požežane da ove godine požeška parohija proslavlja 250 godina od svog osnivanja, a radost je tim veća jer još od davne 1935. godine ovdje nije bila održavana svečana akademija – rekao je Bjelić.

Nazočnima se obratio i episkop pakračko-slavonski Jovan.

- Poslije tolikih godina ovdje smo zajedno što govori najviše o onim godinama, ne toliko pred sam Drugi svjetski rat, i u samom Drugom svjetskom ratu, koliko o onim godinama poslije tog rata, kada su takve rane trebale da se zaliječe, kada je trebalo baš ovakvim događajima narodna duša da se zaliječi i utješi – međutim, nažalost, upravo je ovoga nedostajalo. I upravo zato mislim kako je ovo veliki dan, a posebno zahvaljujemo za priliku da se okupimo ovdje u kazalištu grada Požege i da ovom našom večeri i doprinesemo kulturnom i duhovnom životu Požege. – poručio je episkop Jovan.

Protojerej Kiril Tatarka iz Mađarske održao je Svetosavsku besjedu, a u kulturno-umjetničkom programu akademije nastupile su Olga Bjelić i Irina Khramova koje su izvele "Podmoskovske večeri", Svjetlana Spajić koja je pročitala stihove Petra Preradovića te otpjevala obredne pjesme iz Zapadne Slavonije i sopran Ana Marković Malbaša koja je uz glasovirsku pratnju Dinka Blagojevića izvela Himnu sv. Savi.