Subota, 27 Siječanj 2018 12:09

Noć muzeja uz „Sport nekada i danas“ te radionice za djecu

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

NIZOM DOGAĐANJA SVE DO IZA PONOĆI GRADSKI MUZEJ PRIVLAČIO POSJETITELJE -

POŽEGA – Već 13. godina za redom u svjetskoj muzejskoj aktivnosti „Noć muzeja“ sudjeluje i požeški Gradski muzej, zajedno s nekoliko desetaka muzeja u Hrvatskoj. Osnovna tema „Sport nekada i sport danas“ provlačila se kroz niz aktivnosti i bila je prisutna kroz cijelu noć događanja, od 18 pa do 1 sat iza ponoći, privlačeći posjetitelje u, ali i ispred muzeja. Predstavili su se brojni pojedinci, Požežani koji su nekada bili sportaši ili sportski djelatnici, a nekoliko sportskih udruga prikazalo je samo dio svojih aktivnosti i uspjeha koje ostvaruju danas.

 - Ovoj akciji na nacionalnoj razini pridružili smo se sa željom da ljudi izađu iz svojih rutina, svojih petaka koje provode ispred TV-a, da prošetaju do našeg trga i uživaju u programu koji je pripremio požeški muzej. Potrudili smo se pripremiti dio programa i ispred vremena, a nadajući se da će upravo Hrvatska igrati u polufinalu EP u rukometu, organizirali smo i praćenje utakmice na velikom ekranu u šatoru. Cilj nam je bio kao muzeju popularizirati brojne aktivnosti u gradu, pa mladima i onim malo starijima prikazati vrijednosti sporta, koje u gradu provodimo kroz 74 sportska kluba, ali i uspjehe koje je su nekada postizali. Da je Požega zaista nekada bio sportski grad pokazuje nam i ova izložba od preko 300 fotografija koje su nam ustupili oni Požežani koji se nekada imali dodir s sportom i uspjesima koje su postizali baveći se sportom, od hokeja, koturaljkanja, vaterpola, koji su nekada bili poznati i igrali se u Požegi. Sedamdesetih godina prošlog stoljeća Požega je bila treći sportski gard u nekada bivšoj Jugoslaviji. To sve nas je ohrabrilo i prikupili smo dovoljno materijala za neki budući projekt, pa možda i monografiju sportske Požege – istakla je ravnateljica Maja Žebčević Matić, koja je u programu u živo na požeškom Trgu sv. Trojstva pozvala sugrađane da se uključe u niz pripremljenih aktivnosti, od gađanja samostrelom, vježbanja karatea, tekwondoa i drugih borilačkih vještina, do pričanja svojih sportskih priča i uspjeha koje su nekada ostvarivali u sportu u Požegi, ali i dalje, na državnim, europskim i svjetskim natjecanjima.

Istovremeno su se uz centralnu izložbu iz svijeta kukaca „Zvukovi kukaca – orkestar najmanjih“ održavale i likovne radionice „Radimo kao mravi“ bojanja i izrade kukaca od papira za djecu. Nakon prezentacije i završetka prijenosa rukometne utakmice u šatoru na trgu nastupio je „No Jaz band“ iz Osijeka sa solisticom, Požežankom  Milom Bauković, koju nazivaju i požeškom Zdenkom Kovačiček zbog odličnih izvedbi i glasovnih mogućnosti. Izložbu o kukcima a posebno prikaz glasanja i orkestriranja kukaca Požežani mogu vidjeti sve do 12. travnja.