Ispiši ovu stranicu
Utorak, 23 Siječanj 2018 12:36

Izložba „Zvukovi kukaca – Orkestar najmanjih“ i bogati program Noći muzeja

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

GRADSKI MUZEJ POŽEGA NAJAVIO DVA DOGAĐANJA OVOG TJEDNA  -

POŽEGA - Ravnateljica Gradskog muzeja Požega, Maja Žebčević Matić najavila je čak dva značajna događanja u ovom tjednu. Prvi se odnosi na gostujuću izložbu Prirodoslovnog muzeja iz Zagreba pod nazivom „Zvukovi kukaca – Orkestar najmanjih“ koja će biti otvorena u srijedu 24. siječnja od 18 sati. Po prvi puta će ova izložba koju su do sada imali vidjeti posjetitelji u Zagrebu, u svom postavu imati i prikaz zvukova prirode, kojih se neki sjećaju iz svoga djetinjstva. Tako će biti reproducirani zvukovi koje proizvode kukci pjevači, hrastova strizibuba, bogomoljka, pipe, mravi i njihov sustav za pomoću kojega pjevaju i komuniciraju međusobno, rovac, poljski šturak, vodena stjenica. Prirodoslovni muzej u Zagrebu ima ukupno gotovo 600 tisuća primjeraka kukaca, a u Požegi će biti izloženo oko 1200 različitih kukaca i predstavnika kukaca.

 - Prikazat ćemo naše najznačajnije i glavne kukce pjevače, način na koji se oni  glasaju, koje dijelove tijela pri tome koriste, dali pri proizvodnju zvuka koriste i druge strukture. Oblikovali smo sedam kipova kukaca na kojima ćemo pratiti dijelove tijela s kojim oni proizvode zvukove – istakla je autorica izložbe, dr. sc. Iva Mihoci, koja će zajedno s kolegom biologom mag. exp. biol. Petrom Crnčanom i predstaviti izložbu na njenom otvorenju.

Za petak 26. siječnja od 18 sati pa sve do jedan sat iza ponoći, odvijat će se ispred zgrade muzeja i u samim izložbenim dvoranama „Noć muzeja '18“ sa nekoliko glavnih tema. Tako će ispred muzeja pod šatorom biti prikazan cjelovečernji video prezentacije obiteljskih sportskih albuma Požežana pod nazivom „Sport nekada“, a uz egzibicionističke nastupe sportaša i prezentacije sportova u Požegi, saznat ćemo što je „Sport danas“. U „Navijajmo zajedno“ u šatoru će biti izravan prijenos utakmice Europskog rukometnog prvenstva – polufinale. Za 22 sata nakon utakmice priređen je koncert „No Jazz Banda“ iz Osijeka.

U izložbenim dvoranama moći ćemo pogledati već od 18 sati izložbu „Zvukovi kukaca – Orkestar najmanjih“ te sudjelovati u radionicama za najmlađe „Radimo kao mravi“. Pod nazivom „Volimo vas“ dodijelit će se priznanja prijateljima, donatorima i sponzorima muzeja, a očekuju nas i retro jela koja će donijeti sami posjetitelji. Po popularnim cijenama u kućici ispred muzeja moći ćete popiti pivo, kuhano vino, i čaj.