Ispiši ovu stranicu
Srijeda, 05 Rujan 2012 12:36

Tambura, pjesma i vino na požeškim trgovima i ulicama

Ocijeni sadržaj
(4 glasova)

GLAZBENI FESTIVAL SLAVONIJE POŽEGA 2012. -

POŽEGA - Slijedeći dugu tradiciju od Muzičkog festivala Slavonije koji je započeo 1969.god., do Zlatnih žica Slavonije koje su započele u samostalnoj Hrvatskoj, po 43. puta, a prvi puta pod nazivom Glazbeni festival Slavonije u gradu Požegi održana je ova četverodnevna manifestacija, s nizom popratnih manifestacija. Bogati program koji se uglavnom održavao na Trgu sv. Trojstva, ali i drugim lokacijama, pratilo je niz priredbi, od sportskih, kulturnih, do gastro manifestacije, poznate Fišijade i na kraju smotre folklora. Festival se održavao pod visokim pokroviteljstvom Predsjednika Republike Hrvatske prof. dr. sc. Ive Josipovića. Sve priredbe na zadovoljstvo organizatora, Požeškog tamburaškog orkestra i pokrovitelja grada Požege odlično su posjećene od brojnih posjetitelja. – Gostima koji našu Slavonsku Atenu posjete u dane festivala, kao i svih prethodnih godina pokazat ćemo sve svoje najbolje, od čuvene požeške gostoljubivosti, dobre pjesme uz tambure do dobrog vina i slavonskih delicija, najavio je požeški gradonačelnik Zdravko Ronko zaželjevši svima dobrodošlicu. milanovi_i_ronko

Festival otvorio premijer Milanović

Festivalskom povorkom i „Požeškom berbom grožđa“ svečano je otvoren Glazbeni festival Slavonija Požega 2012., ujedno i najveća tamburaška priredba u ovom dijelu Slavonije. U svečanoj festivalskoj povorci s preko 500 sudionika, predvođenoj članovima konjogojstvene udruge Vallis Aurea, učestvovale su mažoretkinje, polaznici plesnih studija, djeca iz dječjih vrtića, te predstavnici mnogobrojnih folklornih društava, sudjelovao je i Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović koji se u povorci vozio u gradskoj kočiji s požeškim gradonačelnikom. Pozdravljajući okupljene on je rekao: - U ovim teškim vremenima ljudima treba više samopouzdanje. Postoje dvije vrste zabave u krizi, jedne su niskih strasti “kruha i igara“, a ovo je zabava i proslava plemenitih strasti i dobrih običaja i ona nam govori tko smo i što smo. Govori nam koji nam je identitet jer ljudi bez identiteta i bez svijesti o tomu tko su i što su vrlo često lutalice u društvu i životu. Nema naroda u Europi koji je tako mali kao naš a tako različit s toliko dijalekata, jezika, nošnji običaja a opet jedinstven, svoj. Ovakvi skupovi ovakve manifestacije upravo rade ono što je bitno, utvrđuju naš identitet i u vremenima teškim kao što su današnja, još jednom daju vjeru i samopouzdanje. A bez vjere i samopouzdanja nema pobjede nad izazovima, nema pobjede nad teškoćama - rekao je Milanović otvarajući glazbeni Festival. Milanović je ujedno obišao i štandove koji su postavljeni u sklopu održavanja Sajma starih zanata te se susreo s članovima Europskog tamburaškog orkestra. Okupljene goste pozdravio je i požeški gradonačelnik Zdravko Ronko navodeći kako će idućih dana Požega biti centar tamburaške glazbe Hrvatske.

Na pomoćnoj pozornici su članovi kulturno-umjetničkih društava izveli svoj program, a članovi KUD-a Poljadija iz Grabarja su prikazali običaje u berbi i preradi grožđa u mošt.

 

Polufinalna večer tamburaške pjesme

slavonija_bend
U smiraj dana na velikoj pozornici održala se Polufinalna večer tamburaške pjesme na kojoj smo čuli 15 tamburaških sastava i solisticu Martinu Barač iz Zagreba s pjesmom Crvene cipele. Tako smo čuli Šokački cvit, Begeš, Tremolo, Prima Band, Žeteoce Satir, Pleter, Vranac i druge tamburaške sastave, a odlukom stručnog žirija dalje su se plasirali Da capo iz Požege s pjesmom „Ogrlica od samoće“, Sitan vez s pjesmom „Pjesma za tebe“, TS Kas s pjesmom „Odbjegla zvijezda“ za završnu finalnu večer, te TS Horda iz Zagreba s pjesmom „Je, je, jesen je“ na drugu festivalsku večer zabavnih melodija.

Nakon službenog dijela uslijedio je cjelovečernji koncert tamburaškog sastava Slavonija band i njihovih gostiju, što je odlično prihvatilo nekoliko tisuća posjetitelja na Trgu sv. Trojstva.

Večer pjesme i vina

Na drugoj festivalskoj večeri, prvoj finalnoj večeri pod nazivom Večer pjesme i vina slušali smo 19 pjesama. Najavljeni duo Zlatka Pejakovića i Nede Ukraden s pjesmom „Slobodni smo kao ptice“ na žalost nismo čuli. Vidjeli smo zato Igora Delača, dosadašnjeg prvog čovjeka Prve lige, prvi puta kao solistu s pjesmom „Da se još jedanput rodim“, Džentlmene s pjesmom „Jedina moja ljubavi“, Alena Vitasovića s pjesmom „Došao sam da odem“, Antoniju Šola s pjesmom „Imam sve“, Bekrije s pjesmom „100“, klapu Cambi s pjesmom „Što je lipo“, Gazde s pjesmom „Trebam te noćas“, Slavonske lole s pjesmom „Sastala se braća“ i Bosutske bećare s pjesmom „Želim te noćas“.

Proglašene su i tri najslušanije pjesme od prošle godine s Večeri pjesme i vina po glasovima urednika radio postaja. Nagrade za najslušanije su pripale Bosutskim bećarima i Klapi Cambi za pjesmu „Sada kada došla si“ za koju je tekst i glazbu napisao Marko Zeljković, a Branimir Jovanovac aranžman, zatim Slavoniji bandu za pjesmu „Još jedan dan bez nje“ autora Borisa Đurđevića i požeške Bekrije i Franu Pehara za pjesmu „Za šaku ljubavi“.

Nakon natjecateljske večeri svoj cjelovečernji kasni koncert izvela je Klapa Cambi sa svojim gostima.

 

Večer tamburaške pjesme

Druga finalna festivalska večer „Večer tamburaške pjesme“ u subotu imala je i direktan prijenos na HTV-u, a osim pobjednika s polufinala čuli smo i 16 novih tamburaških skladbi. Bilo je tu i domaćih tamburaša, Zlatne doline i zanimljive izvedbe Bisernice s klapom Grobnik u pjesmi „Evo mene prijatelji“, zatim poznatih tamburaških sastava Širok šor, Ravnica, Arteški bunar, Kristali, Prijatelji, Patria, te poznatih solista od Stjepana Jeršeka Štefa, Borisa Ćire Gašparca, Krunoslava Kiće Slabinca, Viktorije Kulušić Đenke, do zanimljivog dueta Tedi Spalato i Miroslav Škoro. Više od pet tisuća posjetitelja na Trgu sv. Trojstva uživalo je u izvedbama tamburaških skladbi.antonija

Najslušanijim pjesmama od prošle godine uručene su nagrade, a to su Slavonske lole za pjesmu „Zazvonila su zvona“, TS Kristali za pjesmu „Danima, noćima, jutrima“ i Stjepan Jeršek Štef za pjesmu „Muko moja, moj živote“. Nagrade su uručili sponzori i požeški gradonačelnik Zdravko Ronko.

Nagradom Radio Osijeka originalnom tamburicom nagrađen je najljepši tekst o Slavoniji, a ove godine dobitnik nagrade je Branko Brljević za pjesmu „Kad slavuji zorom zapjevaju“ za koju je glazbu napisao Aleksandar Homoky a koju je prošle godine na Zlatnim žicama Slavonije izveo tamburaški sastav Ravnice. Autoru je nagradu uručio urednik Davor Lončarić. HRT Radio Osijek dodjeljuje nagradu za najljepši tekst o Slavoniji na festivalu u Požegi od 1992. godine. Među nagrađenim pjesmama su i one koje će tamburaška publika zasigurno lako prepoznati - Lipa moja Slavonijo, Vranac, Slavonijo ja sam tvoje dijete, Šokac, Nije moja duša prazna, Inati se Slavonijo… Posljednje četiri godine nagrada je bisernica, posebno izrađena za autora najboljeg teksta o Slavoniji.bekrije

 

Nakon velikog vatrometa koji je pratio završetak festivala i otvaranja natječaja za pjesme za Požegu 2013. god., na pozornici su svoj cjelovečernji koncert izveli mladi tamburaši Europskog omladinskog tamburaškog orkestra koji čini 50-tak tamburaša iz sedam zemalja, Crne Gore, Srbije, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Češke, Austrije i Hrvatske. Oni su izveli niz klasičnih i tamburaških skladbi, te Vratit će se rode i Jedina uz solistu Dušana Svilara, Ave Mariu uz solista Borisa Ćiru Gašparca, Otiš'o je moj otac polako uz solista Krunoslava Kiću Slabinca, Vilo moja uz klapu Cambi.

 

 

Promocije, novi spotovi i nosači zvuka

Festivalske dane uvijek prate i promocije novih pjesama, novih spotova i novih nosača zvuka. Tako su u dvorani Gradskog kazališta svoj novi spot za pjesmu „Za sve moje bivše“ predstavili Begini, za pjesmu „Jedina ljubavi moja“ Džentlmeni, za pjesmu „Ljubav dajem ništa drugo nemam“ Arteški bunar. U Galeriji Ciraki Croatia records predstavio je trostruki CD ovogodišnjeg festivala, te nekoliko retrospektivnih CD u svom izdanju. Tu je svakako zanimljiv šesterostruki CD svih tamburaških uspješnica, te najbolje pjesme Krunoslava Kiće Slabinca i Zvonka Bogdana.

Posebnu promociju napravili su naši domaći tamburaši Bisernice, zajedno s pjevačima klape Grobnik s kojima su zajedno izveli i novu skladbu na ovogodišnjem festivalu „Evo mene prijatelji“. Upravo tu zajedničku sinergiju Dalmacije i Slavonije, koja je prvi puta viđena prošle godine u nagrađenoj pjesmo Bosutskih bećara i klape Cambi pronašli su i naši tamburaši, a to su pokazali i na zajedničkom domjenku isprepletenom morskim i slavonskim delicijama.

Duet Tedi Spalato i Miroslav Škoro

Povezuje nas sudbinska priča o Slavoniji i Dalmaciji

- Sudbinski trenutak i priča o Slavoniji i Dalmaciji koja nas povezuje zasigurno je utjecala da je došlo do ovog dueta - kaže poznati Dalmatinac osebujnog glasa Tedi Spalato koji je po prvi puta u duetu zapjevao sa Miroslavom Škorom na Glazbenom festivalu u Požegi. Riječ je o zanimljivoj pjesmi „Zlatna polja moga djetinjstva“ za koju su tekst napisali Pitomačanin Rajko Stilinović i Škoro, glazbu Spalato, a aranžman Osječanin Željko Nikolin.

- Saznao sam za taj Stilinovićev tekst, svidio mi se, uglazbio sam ga i pokazao Škori koji je emotivno reagirao i dodao dio svojih stihova, a tada sam shvatio da je to pjesma upravo za nas dvojicu - kaže u nastavku Tedi, čiji se preci živjeli u Suhopolju, a Škorini su pak iz Dalmacije doselili u Slavoniju pa ih očigledno veže slična obiteljska priča i sudbina.

- Ja sam se jednostavno prepoznao u tim Stilinovićevim stihovima i Tedijevoj glazbi jer nas je u burnim vremenima Slavonija sve prehranjivala - kaže Škoro kojemu je nakon „Tajne najveće“ sa Martom Nikolin ovo drugi duet na požeškom festivalu gdje je nastupao mnogo puta od 1992. godine, te dobio dvadesetak nagrada kao izvođač i autor najslušanijih pjesama („Kuća na kraju sela“, „Oj oraje, oraje“, „Garavušo, garava“, „Tako je Stipa volio Anu“ i druge).

U Požegi je nagrađen i ove godine. - Požega je jedan od ključnih gradova u mojoj karijeri, mislim da sam dio priče o ovom festivalu što mi je posebno drago - zaključio je Miroslav Škoro.