Ispiši ovu stranicu
Petak, 17 Studeni 2017 13:49

Najavljena nova kazališna predstava „Isadora“

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

GRADSKO KAZALIŠTE POŽEGA OBILJEŽIT ĆE I NOĆ KAZALIŠTA -

POŽEGA - Ovogodišnja Noć kazališta, za koju je Gradsko kazalište pripremilo još jedan bogat i raznolik program namijenjen svim, ove će se godine u Požegi obilježiti 25. studenoga. Svoja će vrata posjetiteljima požeško kazalište otvoriti osmi puta, dok se ovaj događaj u Hrvatskoj održava devetu godinu za redom. U njoj će sudjelovati 80-ak kazališnih institucija i organizacija: nacionalna kazališta, javna i nezavisna kazališta, druge javne ustanove u kojima se odvija kazališna djelatnost te amaterske kazališne skupine, u pedesetak mjesta u Republici Hrvatskoj.

Požeško Gradsko kazalište svoje će brojne posjetitelje dočekati s premijerom predstave u vlastitoj produkciji pod nazivom „Isadora“, autorskog projekta Marijane Matoković i Maje Đurinović, kojemu je svoj umjetnički pečat dala i kiparica Tatjana Kostanjević.

- Isadora se konačno ostvaruje u obliku profesionalne predstave. Moj umjetnički put do Isadore krenuo je još Akademiji kada sam radila diplomski ispit iz govora pod mentorstvom prof. Vlaste Ramljak, a prof. Đurinović me inspirirala da napravim predstavu prema autobiografskim elementima. Prošle godine srela sam se s Tatjanom koja je imala izložbu upravo ovdje u kazalištu našle smo se na istoj valnoj dužini. Njene skice za skulpturu Isadore sada su zaživjele i u ovoj predstavi u jednu skladnu cjelinu. - rekla je Marijana.

Hrvatska plesna pedagoginja Maja Đurinović, koja je 1996. godine izdala knjižicu „Isadora Duncan, pjesnikinja plesa“ aktivno se uključila u stvaranje ove predstave.

- Svojom pojavom Isadora je postavila veliki upitnik u Europi i uznemirila je cijeli taj prostor. Bila je žena, plesačica, umjetnica, nešto vrlo rubno te 1900.te godine kada žene nemaju prava. To je tema koja do današnjih dana sve osjetljive ljude, posebice mlade žene, mora isprovocirati jer je Isadora bila vrlo jasnog stava – to je nešto što je i danas vrlo rijetko. Ona je imala stav, mijenjala je umjetnički svijet, a s druge strane bila je beskrajno osjetljiva i ranjiva. Danas se njeno ime, vrlo neopravdano, često stavlja samo kao fusnota uz pjesnika Sergeja Jesenjina, nešto što je vrlo površno jer ona je bila umjetnica koja je promijenila kazališnu umjetnost. Zato će ova predstava biti ne samo priča o umjetnici- plesačici već priča koja želi vratiti Isadoru u naš svjetonazor i kulturu, jer ona je određeni simbol ove civilizacije, samo ne znam da li znamo kakav. - rekla je Đurinović.

Pretpremijera će se održati 21. studenoga, a premijera i repriza u Noći kazališta u subotu, 25. studenoga kada će prva predstava biti u 19 sati, a druga u 21 sat. Prije premijere u Galeriji Ciraki bit će postavljena izložba s nekoliko fotografija i citata Isadore Duncan. Ulaz je besplatan, uz prethodnu rezervaciju ulaznica zbog ograničenog broja sjedala.