Ispiši ovu stranicu
Petak, 03 Studeni 2017 08:54

Započele pripreme za proslavu velike obljetnice grada Požege

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

NAJAVLJENA IZLOŽBA „RUDINE - GLEDAJ POŽEGU - 790 GODINA“ -

POŽEGA - Gradski muzej Požega predstavio je izložbu umjetničkih fotografija Janka Belaja radnog naslova „Rudine – gledaj Požegu – 790 godina“ i projekta priprema obilježavanja 800-te obljetnice prvog pisanog spomena grada Požege. Program su predstavili gradonačelnik Požege Darko Puljašić, ravnateljica Gradskog muzeja Maja Žebčević Matić i fotograf Janko Belaj iz Zagreba.

- Požega ove godine obilježava 790. obljetnicu prvog pisanog spomena grada i to je razlog autorskoj izložbi Janka Belaja koja će biti upotpunjena radionicama i drugim događanjima, a posebna će biti promocija vrlo interesantnog kalendara za 2018. pa skroz do 2027.godine, dakle to je kalendar koji će sadržavati deset godina u sebi. Cijela ta priča početak je pomno osmišljene desetogodišnje pripreme obilježavanja 800-te godišnjice grada – rekla je ravnateljica Žebčević Matić.

IMG 7672Na koji će se način u pripremu ove značajne obljetnice uključiti Grad Požega pojasnio je gradonačelnik Darko Puljašić. - Danas već osmišljavamo strategiju i pripremamo se, a pozivamo i naše sugrađane da se pridruže kako bi to bila godina Požege, godina gdje će cijela Hrvatska dolaziti k nama i gdje ćemo moći pričati priču koja traje već 800 godina. Vrlo malo gradova u Hrvatskoj može se podičiti s tako bogatom poviješću. Muzej, kazalište, knjižnica, Turistička zajednica, Grad Požega, svi umjetnici koji žive i rade u ovom gradu, svi će biti uključeni i svi sugrađani pozvani da sudjeluju u kreiranju načina na koji ćemo svoj grad ovih deset godina pripremati i prezentirati te se istovremeno i učiti što je ustvari naš grad. Grad smo iznimne povijesti i ljudi te stoga moramo prezentirati što smo bili, što smo danas i što ćemo biti - rekao je gradonačelnik Puljašić.

Početak obilježavanja bit će u znaku izložbe fotografa Janka Belaja koja će biti otvorena 5. prosinca, na rođendan Gradskoj muzeja. Izložba će ponuditi pogled na jednu drugačiju Požegu, ispričanu iz perspektive rudinskih glava.

- Izabrali smo da Rudinske glave koje su neprikosnoveni kraljevi kulturne baštine – arheološke, povijesne i umjetničke – požeškog kraja, pričaju priču, a ja ih pri tom portretiram. Možemo iz gledati kao glumce u kazalištu i mene kao dokumentarista te predstave. U prvom snimanju obilazio sam grad samostalno, tražeći široke kadrove, a u drugom ćemo snimanju ići na detalje i više se posvetiti životu građana - rekao je Belaj koji je za potrebe snimanja, da ne nosi po raznim lokacijama u gradu originale, isprintao četiri Rudinske glave u 3D tehnici, koje je koristio za snimanje.

Tekst/foto: Kronika požeško-slavonska