Srijeda, 18 Travanj 2012 11:39

Fališ mi jesen - ljeto

Ocijeni sadržaj
(4 glasova)

GRADSKA KNJIŽNICA: PROMOCIJA KNJIGE MANI GOTOVAC  -

POŽEGA - Gradska knjižnica i čitaonica bila je domaćinom predstavljanja jedne od naših najprodavanijih  knjiga, autorice Mani Gotovac pod nazivom „Fališ mi, jesen/ljeto“. Predstavljanju ovog nadahnutog i pomalo intrigantnog djela prisustvovala je autorica knjige, te urednik knjige, književnik Velimir Visković. Poznata teatrologinja, dramaturginja, kazališna kritičarka, kontroverzna i politički provokativna osoba bila je dovoljan mamac, da se prostor Gradske čitaonice ispuni do posljednjeg mjesta. Nakon prvog dijela autobiografskih zapisa „Fališ mi, zima/proljeće“, autorica i u drugoj knjizi govori o svojoj ljubavi prema teatru, muževima, ljubavniku Gorkom, te najviše o rano preminuloj kćerki Ani, koja je u prvoj knjizi samo spomenuta.

GOTOVAC_KNJIGA02- Autorica u svojoj autobiografskoj knjizi želi biti nadasve autentična, želi biti svoja, i pokazati sve svoje emocije, svoju istančanu ljubav, te beskrajnu sposobnost praštanja. I kao da kaže čitateljima, ja sam ovdje i predajem se potpuno vama, do zadnje kapi krvi. Osim što sam profesionalno uživao radeći s Mani na njezinoj knjizi, bio sam duboko impresioniran tom žestinom, strastvenošću i zanimljivošću jednoga karaktera, jedne sjajne pripovjedačice, jednog talent koji je godinama bio potiskivan – rekao je u svom uvodu Velimir Visković

Autoričina dvodijelna knjiga u četiri vivaldijevski naslovljena poglavlja, svrstava se u naša jedinstvena književna ostvarenja, jer je jednostavno posrijedi jedno izuzetno umješno i zanimljivo pisanje. Tako u poglavlju „Jesen“, gdje je riječ o bolesti sa smrtnim ishodom malodobne kćeri, ona ne prepisuje život, već metodom vlastite kože, prenosi duboko osobno strukturiranje spoznaje o svom životu.

- Pisati autobiografiju o sebi, svom životu, a pritom preskočiti ono što je ključno, u tom mom životu, bila bi zapravo laž. A, hoću li uistinu moći napisati to, kako sam preživjela, ne kako sam živjela uz svoju djevojčicu kada je bila bolesna, moći pisati o tome, kako sam uspjela preživjeti smrt svoga djeteta. I pišući o svom životu, ja sam bila istinski sretna, što sam živjela sa njom tih šest godina, u punoći jedne ispunjene ljubavi, što je ujedno smisao i razlogom mog postojanja  – rekla je autorica Mani Gotovac.    

Ivica Herner