Subota, 16 Ožujak 2013 14:05

Naš glas protiv nasilja

Ocijeni sadržaj
(5 glasova)

GRAD POŽEGA I GRADSKA KNJIŽNICA ORGANIZIRALI PREDAVANJE  -

 

POŽEGA – Grad Požega u suradnji s Gradskom knjižnicom i čitaonicom organizirao je povodom obilježavanja Dana grada Požege i Međunarodnog dana žena predavanje na temu „Naš glas protiv nasilja“ koje je održala dr. sc. Maja Mamula, koordinatorica „Ženske sobe“ centra za seksualna prava iz Zagreba. Ona je dugogodišnja stručnjakinja za ženska ljudska prava i priznata predavačica na Hrvatskom studiju i Filozofskom fakultetu u Osijeku, te posebno nagrađivana osoba i dobitnica godišnje nagrade grada Zagreba - Zagrebčanka godine.

IMG 3510- Ideja da povodom Međunarodnog dana žena upozorimo na situaciju koja se tiče nasilja nad ženama u hrvatskoj, ali ne samo u smislu žalopojke i isticanja onoga što ne valja, nego i pozitivnih promjena koje postoje u našem društvu. Mi imamo čitav niz pozitivnih promjena, od zakonskih, Zakona o zaštiti nasilja u obitelji, promjene Kaznenog zakona. Imamo i priličan broj servisa za žene koje su proživjele bilo koji oblik nasilja, organizacijama civilnog društva i javnih ustanova. Imamo i drugih mehanizama s kojim možemo prijaviti razne oblike nasilja i diskriminacije nad ženama – rekla je Mamula i ocijenila da postoji nada i da smo na dobrom putu da smanjimo nasilje nad ženama. Primjećuje se da u zadnjih 10 godina nemamo veliki broj prijava. - Ono što još uvijek ostaje to je da je biti žrtva nasilja u obitelji, ili nekog drugog oblika nasilja, najviše seksualnog nasilja još uvijek vrlo stigmatizirajuće za sve osobe koje su ga preživjele, a posebno žene. Mi kao društvo moramo na tome raditi jer žrtve stigmatiziraju institucije, a i društvena zajednica u kojoj živi – dodala je Mamula, jer žrtvi često nameću i dio krivnje za izazivanje nasilje.

Hrvatska još uvijek nema dovoljno skloništa za žene, imamo tek jednu Žensku sobu na 1,8 milijuna žena, a praksa Europe i preporuka je jedna takva institucija na 200 tisuća žena. Moramo još više raditi na olakšavanju načina prijave nasilja nad ženama i organizirati dugoročno pružanje pomoći ženama žrtvama nasilja. Od naših istočnih susjeda kaže Mamula ipak smo odskočili u zaštiti od nasilja, ali gledajući zapadne susjede tu još jako zaostajemo.