Četvrtak, 12 Listopad 2017 19:59

Nagrađena brestovačka OŠ Dragutina Lermana za projekt „Slavonska oaza lavande“

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

ZAKLJUČEN JEDANAESTI NATJEČAJ ZAKLADE ADRIS „BUDI PRVI BOLJI I DRUKČIJI“ -

ROVINJ - U travnju je raspisan natječaj Zaklade Adris za dodjelu sredstava u 2017. godini za najbolji projekt Znanje i otkrića, Stvaralaštvo, Ekologija, Baština i Dobrota. Ove godine Zaklada Adris za projekte je namijenila 3 milijuna kuna. Predsjednik Zakladne uprave Korado Korlević je, na zajedničkoj sjednici Predsjednik Zakladne uprave Korado KorlevicZakladne uprave i zakladnih vijeća, izvijestio kako je na ovogodišnji natječaj pristiglo 608 prijava. U skladu s prioritetima, mjerilima i načinom dodjele sredstava za programe i stipendije koji su detaljno propisani Pravilnikom Zaklade Adris, Zakladna je uprava na prijedlog zakladnih vijeća podržala ukupno 50 vrijednih projekata i stipendista.

Kako smo saznali na natječaju je prošao i jedan projekt iz Požeško-slavonske županije, a to je projekt OŠ Dragutina Lermana Brestovac: projekt Slavonska oaza lavande, nositeljica projekta Maja Davidović, profesorica biologije. Dobit će sredstva potrebna za nabavku uređaja za destilaciju eteričnih ulja iz lavande uz pomoć vodene pare za nastavak provođenja svojih projekata.

- Djeca sve manje borave u prirodi, potreban im je motiv za boravak u prirodi. U sklopu projekta, početkom rujna, voditeljica projekta, Maja Davidović održala bi prezentaciju na kojoj bi sudjelovali svi učenici, djelatnici škole, roditelji učenika te lokalno stanovništvo. Predstavio bi se projekt koji će se provoditi s ciljem povećanja svijesti o važnosti zdravog načina života i potrebi uzgoja domaćih proizvoda. Projektom će se urediti mjesto boravka u prirodi, „mirisno odmorište“ kojim će se dobiti novi lokalitet u okolici. Posadili bi oko 400 sadnica lavande u obliku labirinta, postavile klupe za odmor i u središtu zanimljiva kulisa u obliku bundeve, kao IMG 3194simbol učeničke zadruge Cucurbite, ali i nešto novo u okolici. Animirat će djecu na boravak u prirodi uz opuštanje u mirisnoj oazi, a mnogi će zastati i napraviti popularnu „selfie“ fotografiju. Sve se više traže i cijene biljke i eterična ulja zbog svojih ljekovitih i aromatičnih svojstava, a jedno od najtraženijih i najcjenjenijih je lavandino ulje. Želimo upotpuniti aktivnosti kojima se bavimo već godinama, a bazirane su na uzgoju biljaka u školskom vrtu. Vrt je 2015. dobio Zlatnu povelju HRT-a i MZOS-a za najljepši vrt Kontinentalne Hrvatske. Vanjski suradnik koji je u svojoj destileriji prerađivao lavandu, odustao je od uzgoja lavande i proizvodnje eteričnog ulja i hidrolata, stoga je za ove aktivnosti potrebno nabaviti uređaj za destilaciju vodenom parom. Destilerija bi omogućila nastavak prerade aromatičnog bilja, kao i preradu drugog aromatičnog bilja iz vrta; menta, matičnjak, timijan itd. Takav uređaj, dobro bi došao kako bi kasnije mogli održavati radionice i podučavati djecu na koje sve načine od sirovina možemo napraviti proizvod. Također, učenička zadruga djeluje i tijekom ljeta radi ubiranja i prerade plodova. Labirint bi se sastojao od sadnica lavande, koje bi ubirali i proizvodili eterična ulja i hidrolate. Učenici, nastavnici i tehničko osoblje, roditelji zadrugara te lokalno stanovništvo volonterski sudjeluje kako bi pridonijeli razvoju zadruge i zajednice. Kod djece se želi razviti osjećaj da je briga za okoliš izravno povezana sa zdravljem i kvalitetom života - istakle je projektni zadatak i cilj projekta prof. Maja Davidović.

Svečana dodjela odluka o donaciji bit će, kao i prethodnih godina, održana početkom prosinca, potvrdila nam je Kristina Miljavac, zadužena za odnose s javnošću Adris grupe.

Tekst/foto: Kronika požeško-slavonska