Petak, 22 Rujan 2017 12:39

Edukacija za mlade poljoprivrednike na požeškom Veleučilištu

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

PROJEKT „THE YOUNG FARMERS ENGINE FOR THE CAP 2020“ -

POŽEGA - Projekt „The Young Farmers Engine for the CAP 2020“, provodi se u tri države članice Europske unije – Sloveniji, Hrvatskoj i Finskoj. Nositelj projekta je Radiotelevizija Slovenija, dok je hrvatski suradnik Poljoprivredna televizija, a iz Finske agroportal MaaseutuMedia.

U okviru projekta u Hrvatskoj i Finskoj održane su jednodnevne edukacije za mlade poljoprivrednike. Edukacija u Hrvatskoj održana je 22. rujna na požeškom Veleučilištu u punoj dvorani Dobriša Cesarić. Cilj projekta je informirati i potaknuti mlade ljude da pokrenu svoje poljoprivredno poslovanje i uključe se u inovativne i održive projekte proizvodnje hrane. Na edukaciji kao prva obrađena je tema: „Što očekivati od poljoprivredne reforme 2020.“, o čemu je govorio Jan Marinac, predsjednik Hrvatske udruge mladih poljoprivrednika Agro i vlasnik tvrtke Veggie, - Ne znamo točno što će nam donijeti poljoprivredna reforma nakon 2020. godine, no od prošle godine mi radimo na tome da se počnu primjenjivati stvari koje su se trebale početi primjenjivati u ovom programskom razdoblju. Prvo, da su mladi poljoprivrednici od 18 – do 40 godina, a ne samo oni koji se poljoprivredom bave do pet godina, potrebno je povećati mogućnosti kredita za poljoprivrednike jer u zapadnim zemljama kredit za mlade poljoprivrednike unutar pet godina je sa 0% kamata, s čime se moramo izjednačiti jer smo na zajedničkom tržištu. Drugo, da povučemo ponuđena sredstva iz EU fondova, a ne da sredstva vraćamo na kraju programskoga razdoblja. Nakon predavanja uslijedilo je dosta pitanja. Zaključak je da razvoj poljoprivrede može trenutno generirati najviše novih radnih mjesta, ali da treba povesti više računa i o obrazovanju mladih poljoprivrednika.

Druga tema bila je „Poljoprivreda i marketing“ koju je izlagao Goran Vrabec, vlasnik tvrtke Volim ljuto, te „Kako uspjeti u poljoprivredi“, izlagač Marijan Balić, vlasnik OPG Balić.

O mjerama 4. i 6. izlagale su djelatnice Ministarstva poljoprivrede Lana Bačura i Robertina Vučković, „Na što posebno paziti prilikom prijave i provedbe projekta“ izlagale su Katarina Lisjak i Jelena Hak iz Tempo savjetovanja, dok je o temi „Oporezivanje malih obrta“ govorio djelatnik Porezne uprave Požega dr. sc. Mario Hak.

Tekst/foto: Kronika požeško-slavonska