Ispiši ovu stranicu
Četvrtak, 21 Rujan 2017 15:46

Potraživanja od Zvečeva prijavila 324 vjerovnika u iznosu od 230 milijuna kuna

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

POŽEGA - Nakon zahtjeva za otvaranje predstečajne nagodbe 6. lipnja od strane uprave Prehrambene industrije Zvečevo Požega, Trgovački sud u Osijeku, stalna služba u Slavonskom Brodu, otvorio je predstečajni postupak. Do sada su sudu svoje tražbine poslala 324 vjerovnika s ukupno 230,58 milijuna kuna potraživanja. Na ročištu u sudu 15. rujna iznos potraživanja od 4,5 milijuna kuna je osporen, dok su ostala potraživanja priznata.

Između ostalih svoja potraživanja su prijavili: Hrvatske banke za obnovu i razvitak iznos 23,3 milijuna kuna, Erste banka 15,69 milijuna kuna, Hrvatska poštanska banka 13,17 milijuna kuna, Croatia banka 11,7 milijuna kuna, austrijska BKS banka 3,1 milijun kuna i Privredna banka Sarajevo 4 milijuna kuna, Ministarstvo financija dug od 15,7 milijuna kuna, Ministarstvo gospodarstva za robne zalihe 8,7 milijuna kuna, Agrokor iznos od 30 milijuna kuna, Konzum 43 milijuna kuna, Velpro centar 6,6 milijuna kuna, Tisak oko 503 tisuće kuna, Žitnjaka 354 tisuće kuna, HEP-u Plin iznos od 9,42 milijuna kuna, Podravci 4,9 milijuna kuna...

Kakva je sudbina za 272 djelatnika i šanse za pokretanje proizvodnje uz ovoliko dugovanje ovisit će da li će se javiti tko od potencijalnih strateških partnera, ili će vjerovnici možda svoja potraživanja željeti pretvoriti u vlasnički udio. Kako saznajemo iz neslužbenih krugova nekoliko potencijalnih strateških partnera ima od Danske, Njemačke, naših državljana u Njemačkoj, pa do poduzetnika iz Hrvatske. To su mogućnosti, no stvarno je situacija možda i teža, jer svatko od potencijalnih partnera koji bi željeli uložiti, sada vidimo i preko 230 milijuna kuna, htjet će svakako da bivši vlasnik više ne bude u strukturi vlasništva. Ukoliko ne dođe do takvog dogovora, uslijedit će stečaj, kada će strateški partneri, tada samo kupci stečajnog dijela doći do stopostotnog dijela sa manje sredstava.

Lokalnu zajednicu i Požežane svakako zanima da Zvečevo, koje bi trebalo uskoro slaviti 100 godina proizvodnje, ne stavi trajno ključ u bravu, jer to je svakako jedan brand grada Požege. Tu je zaposleno dosta radnika, čak 272, iako tek trećina od nekadašnjeg zapošljavanja u Zvečevu, prije privatizacije, što je također veliki interes da radnici ostanu raditi.

Tekst/foto: Kronika požeško-slavonska