Breadcrumbs

Četvrtak, 16 Kolovoz 2012 17:27

Kupac nije na vrijeme uplatio novac

Ocijeni sadržaj
(8 glasova)

PROPALA PRODAJA DI PAPUK U STEČAJU   -

PAKRAC - Propala je prodaja pakračke Drvne industrije Papuk u stečaju jer kupac, tvrtka "Energetski inženjering" nije u roku od 60 dana uplatila novac. Prošlog tjedna već je raspisan novi natječaj. Podsjetimo, DI Papuk je prodan u svibnju na trinaestom po redu natječaju na koji su se bila javila dva kupca. Tvrtka Energetski inženjering je ponudila više i to 4,5 milijuna kuna, pa je s njom potpisan ugovor. Kako su najavili vlasnici tvrtke, objekti Papuka oštećeni u ratu trebali su se obnoviti a u njima bi se nastavila drvna proizvodnja. Od ostataka drva proizvodila bi se električna energija. Najavljeno je i zapošljavanje nekoliko stotina radnika. - Od kupnje smo odustali jer nismo uspjeli osigurati dovoljne količine drvne mase. Samo u energanu treba se uložiti 17 milijuna eura a u takvu investiciju se ne ide bez čvrstih uvjerenja da ćemo se moći snabdjeti s dovoljno drveta. Mi jesmo razgovarali s Hrvatskim šumama ali, to je državna firma i želimo garancije za naš projekt i od nadležnih ministarstava. Nažalost, oni su načelno 'za' sve investicije a, kada se treba konkretno dogovoriti onda je to nemoguće – rekao je Miroslav Pavelić, direktor Energetskog inženjeringa.

Novi natječaj u tvrtki Fedinand d.o.o., koja je u svibnju također željela kupiti Papuk ali je odbijena zbog nešto manje ponuđenog novca, dočekan je s negodovanjem. - Kad smo čuli da je prodaja propala, poslali smo pismo namjere kojim smo izrazili spremnost odmah kupiti Papuk za 4,5 milijuna kuna. Pravnici s kojima smo razgovarali tvrde kako je to zakonski moguće bez novog natječaja za kojeg mi smatramo da je bespotrebno formaliziranje kojim gubimo vrijeme. Zato je pitanje da li ćemo se na njega javiti – kazao je Ivan Nemec, direktor tvrtke Ferdinand.
Stečajni upravitelj Tadija Akalović, međutim, tvrdi kako je novi natječaj bilo nužno raspisati. - Ja ne kočim investicije kako neki govore nego jednostavno, postoji stečajni zakon po kojemu odluku o prodaji neposrednom pogodbom može donijeti samo Skupština vjerovnika a ne stečajni upravitelj. Prije dva dana je zasjedao odbor vjerovnika koji je također tražio da se raspiše natječaj – rekao je Akalović. Prodajna cijena Papuka je ostala ista a natječaj je otvoren 30 dana.   (vm)