Ispiši ovu stranicu
Utorak, 11 Srpanj 2017 13:42

Hrvatsko gospodarstvo za državu radi 7 mjeseci, švicarsko samo 3

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

SAVJET I IZVRŠNI ODBOR HUP U POŽEŠKOM SPIN VALISU -

POŽEGA – Po drugi puta Savjet Hrvatske udruge poslodavaca zajedno sa svojim Izvršnim odborom održalo je jednu sjednicu izvan sjedišta, prvi puta u Puli, a sada drugi puta u gradu Požegi i poznatom drvnom prerađivaču i proizvođaču namještaja od masiva, tvrtki Spin Valis. Član Izvršnog odbora, predsjednik uprave IMG 2721Spin Valisa, Zdravko Jelčić, bio je domaćin, a sve ih je upoznao sa osobnom kartom tvrtke, najnovijim, znatnim ulaganjima i planovima za budućnost. Obilaskom svih pogona proizvodnje upoznali su se i s proizvodnim asortimanom koji izrađuje oko 500 djelatnika, koji rade u tri tvornice Grupe Spin Valis.

- U posljednje dvije godine investirali smo 15 milijuna eura što je bio ključ održivosti i opstanka. Imamo jasnu viziju razvoja naše kompanije, prije svega u finalnoj proizvodnji i izgradnji Centra za kompetencije gdje koristimo europska sredstva. Naša orijentacija je proizvodnja i prodaja brendiranog namještaja, prije svega na europsko tržište gdje smo i danas prisutni, od Njemačke, Belgije, Nizozemske, Francuske, Austrije, Italije. Želimo ulagati i u sve one segmente koji su vezani za proizvodni proces, baziran na hrvatskom hrastu i bukvi. Imamo najmodernije sušarske kapacitete u Hrvatskoj, koji su naslonjeni na našu kogeneraciju, proizvodnju toplinske i električne energije, zatim proizvodnju namještaja od masiva što je coore biznis, proizvodimo i drvne elemente, proizvodimo i briket koji uglavnom izvozimo u Njemačku. Planiramo uvesti i proizvodnju peleta, namještaj visoke klase prodavati u buticima po višem cjenovnom razredu – istakao je Zdravko Jelčić, koji također kao drvoprerađivač i izvoznik, očekuje veću pomoć od politike i države. Bez proizvodnje i orijentacije prema IMG 2728proizvodnji nema ni budućnosti Hrvatske. Mi smo u srcu Slavonije, koja je danas u ozbiljnoj situaciji, veliki egzodus stanovnika, pogotovo mladih i obrazovanih, zbog čega danas i Spin Valis trpi štetu, jer nemaju djelatnika za rad na CNC strojevima. Školuju se preko pet godina, a danas svi odlaze u Njemačku na rad.

- Radimo vrhunski proizvod, etablirani smo na europskom tržištu, no moramo vršiti pritisak na politiku da nam stvori bolje okruženje, da još više investiramo i budemo još konkurentniji. Moramo mlade zadržati na ovim prostorima. Smatram da mi s našom pričom radimo dobru stvar, baziramo se na domaćem resursu, s domaćom pameti i strategijom, na tradiciji našeg kraja – zaključio je Jelčić i pohvalio Odluku resornog ministra Tolušića o privremenom ograničenju izvoza sirovog drveta, izvoza sirovina iz državnih šuma, što svakako otvara bolju perspektivu drvnim prerađivačima da dođu do potrebnih sirovina koja im godinama nedostaje za povećanje proizvodnje.

Sve članove Savjeta i Izvršnog odbora HUP-a pozdravio je i požeški gradonačelnik Darko Puljašić ističući da je Spin Valis najbolja tvrtka koja posluje u Požegi. – Požega uvijek blagonaklono gleda prema poduzetnicima, jer imamo danas oko 15,6% stopu nezaposlenosti, no problem nam je veliki odljev stanovnika. Samo na ovim nedavnim izborima vidjeli smo da imamo gotovo 2.000 glasača manje, što je za ovako mali grad zaista puno. IMG 2739Uz ovakve tvrtke možemo se samo nadati boljoj budućnosti. Problem je što i prekvalifikacije traju jako predugo. Danas samo jedna naša tvrtka traži 20 vozača, no proces prekvalifikacije ili dokvalifikacije traje do godinu dana, jer je sustav takav. Moramo to malo ubrzati – rekao je Puljašić ujedno odgovarajući i na pitanje člana Savjeta Ivice Mudrinića, da li imamo kakav sustav za prekvalifikacije nezaposlenih drugih zanimanja.

- Ovo je najbolji način da upoznamo jednu našu članicu, spojiti upoznavanje firme i odraditi radni dio koji će se odnositi na šestomjesečni rad HUP-a. I ostale teme su aktualne, a planirat ćemo i što poduzeti nakon godišnjih odmora na jesen. Zadovoljstvo nam je da najviša tijela HUP-a mogu upoznati ovaj kraj, običaje ali i radni dio – istakla je na početku, predsjednica HUP-a Gordana Deranja, čestitajući Spin Valisu na uspješnim investicijama i poslovnim rezultatima.

- U posljednjih šest mjeseci jedan od najupečatljivijih tema kojom se bavio HUP je Agrokor, ne toliko medijski, koliko informirajući sve naše članice o tome što se dešava, pomažući u određenim pitanjima, te kroz komunikaciju a i kao članica, zajedno s Davorom Majetićem, Savjeta ministrice Dalić po pitanju Agrokora. Situacija obuhvaća puno naših članova, no sada je to donekle normalizirano, a prinudni upravitelj izvještava javnost o svim događanjima. Drago mi je što se u sve uključio i Sindikat trgovine, te da su o cijelom procesu informirani i radnici.

IMG 2734Nakon turističke sezone koja će svakako biti po svim segmentima rekordna, mislim da ćemo doseći planirani rast od 3%, no taj rast nije nam dovoljan za brži razvoj. Ne može samo onaj realni sektor nositi i hraniti svu ovu nadgradnju, primajući stalno dodatne namete, umjesto da se rastereti. Međutim žalosti me da nam netko izvana mora reći koje reforme nas čekaju, guverner HNB sada najavljuje bolne rezove, a mi već godinama na jedan kulturan način tražimo od svih dosadašnjih Vlada komunikaciju o reformama. U nekim glavama reforme znače otkaze, nešto ružno, no žalosno je što se ne shvaća da je to nešto što se mora napraviti. Bez reformi smo pali na začelje svih i sada je iza nas još samo Bugarska. Imamo pamet, imamo znanja, imamo viziju što treba napraviti, HUP ima oko 6.000 članica iz vrha hrvatskog gospodarstva, i netko bi trebao slušati one koji to nose sve na svojim leđima. Poslodavci su svjesni da nije sve crno bijelo, nego da nešto treba politički odraditi, nešto socijalno odraditi, ali ako uskoro gospodarstvo ne dobije jaki zamašnjak, neće biti za nikoga – istakla je predsjednica Deranja, koja dodaje da su od prvog dana tražili samo efikasnost, koja bi olakšala poslovanje poslodavcima.

- Mi nikada nismo tražili prvo novčano, nego efikasno pravosuđe u kojemu nisu u istom predmetu različite presude diljem Hrvatske, nego da postoji jedan Zakon koji se primjenjuje. Sada imamo jednu presudu u Puli a drugačiju u Splitu. Da procesi ne traju desetke godina, da nas ne iscrpljuju kamatama, daljim traženjem pravde, nego da je efikasno. To bi privuklo i strane investitore, jer upravo pravosuđe daje jednu sigurnost poslovanja i IMG 2747zaštitu gospodarstva. Ja bih pod hitno započela s pravosuđem, a kronično je nesklad obrazovanja i tržišta rada i nedostatka radne snage. To ne iziskuje velika financijska sredstva, nego nešto treba odlomiti i početi raditi. Tu je onda neefikasna javna uprava, jer smo i dalje na začelju po dobivanju građevinskih dozvola, jer procedura uopće do dolaska do traženja građevinske dozvole traje mjesecima. Samo za jedan bazen moraš obići osam subjekata da prikupiš suglasnost, svi imaju rokove da odgovore, onda s projektom ideš u gruntovnicu, no oni čak i nemaju rok u kojemu će ti odgovoriti, pa tek onda zatražiš građevinsku dozvolu. Ako u gruntovnici to traje jako dugo, onda svih onih osam moraš opet ponoviti, to istina je, nema nigdje u svijetu. To je administriranje samo zbog administriranja i puno njih bi ostalo bez radnih mjesta da se to ukine – ističe Deranja i dodaje da su poseban problem brojni parafiskalni nameti koji terete naše gospodarstvo.

- Hrvatsko gospodarstvo radi 7 mjeseci za državu, dok Švicarci rade 3 mjeseca. Kad netko kaže pa dajte veće plaće pa ljudi neće odlaziti, to je čista demagogija. Kad bi se rasteretilo hrvatsko gospodarstvo bilo bi i za plaće, za investicije i za razvoj – kaže Deranja koja je prokomentirala i mogućnost uvođenja eura u Hrvatsku i kako bi se to odrazilo na gospodarstvo. – To je sada aktualna tema i mi ćemo i danas razgovarati o tome. Sigurno je da IMG 2749za hrvatsko gospodarstvo uvođenja eura može donijeti ukidanje tečajnih razlika, smanjuje opasnost od kredita u eurima, jer će svakako biti povoljniji. Mislim da treba sve promisliti i iznijeti i sve negativno, a gledajući iskustva onih koji su u to ušli, svakako je nagli skok cijena.

Raspravljalo se na pitanja Branka Roglića, Damira Kuštraka i Ivice Mudrinića, da se mora poboljšati obrazovanje i znanje, znanje i rad se mora platiti, ali postavlja se pitanje kako uz ovako skupu državu. – Dok država ne smanji svoju cijenu, dok ne smanji broj županija, broj općina, dok ne smanji porez, neće se povećati gospodarstvo, neće se povećati plaće. Uz smanjeni porez razvija se gospodarstvo i otvaraju nova radna mjesta. Županije i općine su samo nova socijalistička država – istakao je Branko Roglić.

Tekst/foto: Vladimir Protić