Ispiši ovu stranicu
Srijeda, 07 Lipanj 2017 16:11

Hoće li predstečajna nagodba Zvečeva donijeti Požežanima gorak okus čokolade

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

ŽUPAN TOMAŠEVIĆ: Zvečevo je došlo u problem zbog lošeg upravljanja 1 / 1 -

POŽEGA - Nakon što je uprava Zvečeva d.d. zatražila predstečajnu nagodbu na Trgovačkom sudu, a zagrebačka Burza obustavila trgovanje dionicama tvrtke, među Požežanima je nevjerica, da je njihov ponos i brand star gotovo 100 godina na koljenima. Kada se zna da je blokada dulja od 60 dana, da su posljednje plaće isplaćivane preko Fine, jer je tvrtka blokirana, a isplati je prethodio i štrajk, da su veliki dugovi prema dobavljačima i bankama za kredite, onda svi izražavaju svoju zabrinutost daljom sudbinom slatke tvornice Zvečevo. Upravo po čokoladi i slasticama Zvečeva, Požega je bila poznata na širem prostoru, cijelom području bivše države, tako da su Požežani i sentimentalno vezani za tvornicu.

- Mi smo do sada četiri puta imali sastanak s ministrom financija i ministricom gospodarstva na temu Zvečevu i s vlasnikom tvrtke, bili i kod predsjednika Vlade RH i tražili rješenja. Ono što smo mi tražili i razmišljali ne dati pomoć vlasniku, jer on je i odgovoran za ovo stanje, željeli smo pomoći isključivo radnicima. Na žalost do sada to nismo uspjeli realizirati, no situacija nije nerješiva. Uprava je sada zatražila predstečajnu nagodbu što je jedno od rješenja, pa možda čak i stečaj, no Zvečevo neće propasti. Tvrtka Zvečevo mora opstati kao takav pa možda i s promjenom vlasnika, neke tvrtke su promijenile vlasnika i uspjele. Ova 97 godina stara tvrtka, koja ima i čokoladu i žestoka alkoholna pića došla je u problem, a ja mislim i tvrdim da je do problema došlo zbog lošeg upravljanja. Želimo i dalje pomoći, ali ne može se doći, kako saznajemo do 200 milijuna kuna duga. Postavlja se pitanje gdje je novac, budimo realni, ako nemaš zalihe gotovih proizvoda, ako nemaš zalihe sirovina, ako nemaš potraživanja od kupaca, a onda je tu jednostavna matematika, gdje su novci? To vlasnik mora obrazložiti i svojim radnicima.

No mi smo sigurni, na ovaj ili onaj način, Zvečevo mora i hoće opstati – kaže požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, koji je u više navrata već nekoliko mjeseci isticao da je Zvečevo u problemima, osobno se zajedno sa saborskim zastupnikom Franjom Lucićem zalagao za pomoć i izlazak iz krize, no sada je vrlo konkretan. Spašavati se može samo Zvečevo, radnici i proizvodnja, a nikako vlasnička struktura koja je i dovela do problema, lošim upravljanjem.

Prema podatcima Uprave Zvečeva, od sredine svibnja, kada je radnicima nakon štrajka isplaćena plaća za ožujak, račun tvrtke bio je u blokadi 40 dana zbog problema u poslovanju, danas je ta blokada već puno duža, a Uprava nije uspjela u financijskoj konsolidaciji.

Tada u svibnju, račun Zvečeva bio je blokiran zbog duga od 17 milijuna kuna, a Fina je s blokiranog računa isplaćivala jedino plaće koje su po platnom spisku postale ovršna isprava i imaju prioritet u naplati prije nekih drugih potraživanja. No svakako zabrinjava podatak da je Zvečevo kreditno zaduženo za oko 120 milijuna kuna, a posebno da Zvečevo duguje Agrokoru više od 73 milijuna kuna, a Agrokor Zvečevu, tek 2,5 milijuna kuna. Zvečevo je Konzumu dužno 38 milijuna kuna, Agrokoru d.d. 30 milijuna, Velpro centru 6,3 milijuna, a Žitnjaku 329 tisuća kuna. Ti dugovi su nastali od neplaćanja sirovina za proizvodnju, raznim zajmovima, ali i dokapitalizacijom koju je prije nekoliko godina izvršio Agrokor i postao privremeni vlasnik 20% dionica Zvečeva. Upravo kriza u koju je došao Agrokor i tvrtke povezane s Agrokorom, ubrzo su na vidjelo iznijele i probleme Zvečeva, koji nisu od jučer. Zvečevo duži niz godina nije pratilo razvoj, više ne uvozi sirovinu direktno od proizvođača, pogotovo kakaovac, kao glavni sastojak čokolade, nego preko posrednika, što je svakako skuplje. Posebna priča su ulaganja izvan samog Zvečeva u susjednu BiH, koja nisu donijela opravdanost tih ulaganja.

Tekst/foto: Vladimir Protić