Nedjelja, 04 Lipanj 2017 09:25

Obilježavaju cvjetanje graševine i ruža u svojim vinogradima

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

JEDINSTVENA MANIFESTACIJA U PLETERNIČKOM VINOGORJU NA LOKACIJI STARAC U VINOGRADIMA OBITELJI MARKOTA –

PLETERNICA – Više od 10 godina pleternička vinogradarska obitelj Markota i njihova vinarija Vina Markota organizira i obilježava jedinstvenu manifestaciju na našim prostorima, „Cvjetanje graševine i ruža“. Kada su prije 12 godina počeli saditi vinovu lozu i svoje vinograde na lokaciji Starac, iznad grada Pleternice donijeli su i prelijepi običaj iz Francuske. Na početku i na kraju svakog reda vinove loze posadili su grm ruža, svaki grm u drugoj boji, tisuće redova loze na preko 30 ha vinograda, tisuće raznobojnih ruža u cijelim vinogradima. Kada su prije pet godina revitalizirali poznatu vinogradarsku lokaciju Klikun i tamo su u svaki red posadili jedan grm ruža na početku i kraju reda.

Osim što grmovi ruža estetski uljepšavaju vinograd, daju prelijepu sliku, jer nekoliko stotina raznih i raznobojnih vrsta ruža svojim cvijetom oboji svaku tablu vinograda, ruža na svom listu prva pokazuje koja bolest napada vinograd, te se na taj način može preventivno i na vrijeme reagirati u vinogradu s tretmanom zaštitnim sredstvima. Uz ovaj lijepi običaj sadnje ruža obitelj Marinka Markote, koji je inicijator svega, uveli su i jedinstven obilježavanje, „Cvjetanje graševina i ruža“ na koji pozovu svoje prijatelje, poslovne partnere, suradnike, djelatnike i okupe poveliku obitelj.

Obilježavanje na Starcu održano je uz pet vagonsku bačvu koja je pretvorena u ljetnikovac, na najvišoj lokaciji vinograda koji se na tom mjestu spaja sa starom slavonskom hrastovom šumom, s kojeg puca pogled na cijelu Pleternicu, Požeštinu i pleternička vrata, izlaz iz Požeške doline kojim hita rijeka Orljava prema Savi. – Ova manifestacija odvija se za budućnost obitelji Markota i vinogradarskog i vinskog suživota s prirodom. Želim da se i ovaj susret pamti, jer osim vinogradarskog blagdana Vincelova i vinskog blagdana Martinja, naša obitelj ovdje želi pokazati da s lozom živimo cijele godine, u suživotu s ljepotama prirode. Ova priroda tom svojom ljepotom želi nam nešto reći, a večeras ovdje kada slavimo svat graševine i ruže, pa uz tamburašku glazbu, osjećamo se sigurno mlađi nego što smo jučer bili – istakao je uvijek poetski nadahnut Marinko Markota, koji i piše, ali još više voli na pjesničkim i drugim kulturnim susretima, pa i susretima vinara recitirati po koju pjesmu. Uvijek su to pjesme o životu ljudi, lozi, vinu, ženama, ljubavi i tom stalnom preplitanju i suživotu svih.

Na vinski oltar ovaj puta je izneseno i sjećanje, na one kojih više nema među nama, a uvijek su bili duša i srce svih vinskih događanja u pleterničkom vinogradu, Marka Baričevića i Ivana Pišmiša. Ispjevana je i pjesma o Cvjetanju graševine i ruža koju je napisao Marko Baričević, a sada uokvirena ponosno stoji među buteljama vina, buteljama koje diljem Hrvatske osvajaju brojna priznanja, vinske nagrade za kvalitetu vina, čemu se i oni sigurno vesele kada negdje odozgo gledaju na nas, kaže Marinko, ponosan na uspjeh svoje vinske priče, na cjelokupni vinski biznis, koji sve više od njega preuzimaju mladi, sinovi i snahe. Oni su u međuvremenu završili studije i svoja nova znanja ugrađuju u vinsku priču, ne zaboravljajući čuvati tradiciju, svoga djeda koji je davno započeo na ovim lokacijama saditi lozu, ali ni ove nove vrijedne tradicije.