Četvrtak, 01 Lipanj 2017 12:51

Svečana promocija 22 nova majstora nakon polaganja majstorskog ispita

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

OBRTNIČKA KOMORA POŽEŠKO-SLAVONSKE ŽUPANIJE NOSITELJ EDUKACIJE OBRTNIKA -

POŽEGA - Obrtnička komora Požeško-slavonske županije u okviru sustava obrazovanja i edukacije Hrvatske obrtničke komore provodi obrazovanje obrtnika i polaganje za majstorski ispit. Kroz godinu organizira nekoliko ciklusa obrazovanja, a na kraju edukacije i polaganje majstorskog ispita. Novoj generaciji od 22 nova majstora svečano su uručili majstorske diplome u Obrtničkom domu Udruženja obrtnika Požega. Uručenju su nazočili predsjednik Obrtničke komore Anto Bilobrk, predsjednik požeškog Udruženja obrtnika Mile Golić, dogradonačelnik grada Požega Darko Puljašić i zamjenik župana za gospodarsku djelatnost Željko Jakopović.

- Ovo obrazovanje može sigurno osigurati da osiguramo budućnost i prosperitet malom poduzetništvu i obrtništvu. Grad Požega ima dugu tradiciju obrtništva i to će svakako podržavati i dalje, te projekte obrtničkih institucija koje osiguravaju bolji standard cijeloj zajednici - istakao je Darko Puljašić čestitajući svim budućim majstorima na novom postignuću, a čestitkama se pridružio i zamjenik župana Jakopović: - Ovo je sigurno pozitivno i raduje, jer šire gledano u našem društvu sazrijeva da se svi u cilju boljeg i kvalitetnijeg života, moramo sami organizirati i kroz zajedništvo ostvarivati ciljeve. Puno je zajedničkih interesa svih nas u našoj županiji i šire, nedostaje više zajedništva, ali ovakvi dobri projekti svakako će imati podršku naše županije.

Majstorske diplome su dobili 1 autoelektričar, 2 automehaničara, 1 autolimar, 1 autoserviser, 1 elektroinstalater, 1 elektromehaničar, 3 frizera, 3 kuhara, 2 natkonobara, 1 pekar, 1 stolar 1 klesar, 1 fasader i 3 zidara. Dio novih majstora su radnici u obrtu, neki su već započeli svoj obrtnički status, a najveći dio planira otvoriti svoj obrt za što im je potreban majstorski ispit koji su upravo položili.

Obrtnička komora PSŽ potpisala je i ugovor s Visokom školom za ekonomiju, poduzetništvo i upravljanje Nikola Šubić Zrinski iz Zagreba po kojemu će moći svi obrtnici i djelatnici u obrtu završiti nakon trogodišnjeg školovanja i četvrti razred, te nakon toga upisati jednu od dva smjera više škole, dva dodiplomska studija, Ekonomija poduzetništva i Globalna logistika. Ova škola nudi oblik studiranja kao redovni ili izvanredni student, ali posebno pogodno za obrtnike i zaposlene nudi online oblik studiranja. Ugovorom budući studenti dobivaju povlaštenu cijenu školarine, a oba studija traju 6 semestara a studenti stječu zvanje stručnog prvostupnika bacc. oec.

Tekst/foto: Vladimir Protić