Ispiši ovu stranicu
Ponedjeljak, 15 Svibanj 2017 14:25

Od jutros solidarno svi radnici u štrajku

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

JOŠ UVIJEK DIO RADNIKA ZVEČEVA NIJE DOBILO PLAĆU ZA OŽUJAK -

POŽEGA – Kako još uvijek svi radnici u požeškoj prehrambenoj tvrtci Zvečevo nisu dobili plaću za ožujak, od jutros u 6 sati, kako je i prošli tjedan najavljivano, svi radnici solidarno su stupili u štrajk. Svi radnici su došli na svoja radna mjesta, ali ne rade. Štrajk organiziraju dva sindikata koji imaju radnike Zvečeva za Članove, Nezavisni sindikat Zvečevo i PPDIV.

 IMG 3813- Štrajk je započeo u svim dijelovima tvornice Zvečevo d.d. Požega danas u ponedjeljak 15. svibnja od 6,00 sati i trajati će do ispunjenja zahtjeva. Štrajk se provodi obustavom rada u svim dijelovima tvornice. Radnici će za vrijeme štrajka biti na svojim radnim mjestima, ali neće raditi. Štrajk vodi štrajkački odbor i za vrijeme provođenja štrajka će imati niz aktivnosti, a za svoj rad će donijeti Program štrajkačkih aktivnosti o kojima će izvijestiti poslodavca – rekao je predsjednik nezavisnog sindikata Zvečevo, Josip Plaskur, dodajući da im se ni danas nije javio nitko od poslovodstva, niti je netko stao pred radnike i objasnio situaciju u kojoj su se nalazi tvornica Zvečevo.

Upravo na taj problem ne komunikacije s radnicima istakao je i saborski zastupnik Franjo Lucić, koji već nekoliko dana prije izbijanja štrajka, poznajući tešku situaciju u Zvečevu, upoznaje premijera Plenkovića, ministricu Dalić, ministra Marića s problemom. Pokušava se naći model pomoći Zvečevu, ističe i požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, koji je to više puta ponovio na skupovima, isključivo misleći na spas rada tvornice i spas radnih mjesta za radnike. Isključivo interes prava radnika i IMG 5744zadržavanja radnih mjesta i proizvodnje je cilj, a to što se još uvijek većinski vlasnik Zdravko Alvir, ali i nitko iz poslovodstva nije obratio radnicima, osuđuje i proziva ih Franjo Lucić, pozivajući da stanu pred radnike i objasne ljudima situaciju u kojoj su se našli. Radnici se boje za egzistenciju i svakako bi prihvatili razumno objašnjenje i možda odustali od štrajka kojim se svakako čini dodatna šteta u proizvodnji.

I požeški gradonačelnik Vedran Neferović izrazio je svoju zabrinutost za stanje u Zvečevu, te za radna mjesta. Osobno je već s gosp. Alvirom pokušavao tražiti rješenja oko strateškog partnera ili na drugi način, a dug koji Zvečevo ima prema Gradu Požegi pokušava se naplatiti na način da se ne optereti račun Zvečeva.

Račun Zvečeva je blokiran oko 17 milijuna kuna i plaće isplaćuje Fina po naplatnom redu, tako da svaki dan po prilivu sredstava dio radnika dobije plaću. No najviše zabrinjava podatak da je Zvečevo i kreditno zaduženo oko 120 milijuna kuna. U pokušaju da dođemo do nekoga iz Uprave Zvečeva, danas nismo imali priliku, jer se nitko nije javljao na telefone i mobitele, a odgovor tajnice u upravi je da članovi uprave nisu u Zvečevu, nego u Zagrebu. Novinarima nije dozvoljen ulazak u krug tvornice, tako da nismo mogli nikoga od radnika pitati kako se osjećaju i brinu li se za svoju budućnost, nekada požeškog branda, po Zvečevu često Požegu nazivanu „grad čokolade“. Nekima će očito ta čokolada ostaviti gorak okus u ustima.

Tekst/foto: Vladimir Protić